• MsUser
    #33
    Messze vagyunk még Isaac Asimov "Én a robot" regényének megvalósulásától, hogy egy robot önáló gondolkodásra álmokra és érzelmekre képes tehát M.I.!
    Mivel meg filmesítették így ismertebbé vált az alap gondolat, a sci-fiben a robotika három törvényét Isaac Asimov alkotta meg.
    A robotika három törvénye:

    -A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

    -A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

    -A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

    Ha ez ilyen egyszerű lenne hogy törvényeket-szabályokat leírva ezt megértené egy gép és ezek szerint cselekedne, akkor lenne remény arra hogy előbb utóbb értelmessé válna, ha képes lenne fejlődni, de nincs értelme, csak adatbázisa és ember által irt programja! Ami ugye ha kezd elég nagy és mindenre kiterjedő lenni akkor kezd egyre több hibát is hordozni, sőt egy adott dologról az adatbázisa előbb utóbb ellentétes információkat is kaphat mert emberi szemszögből lehet sok mindennek több helyes megoldása, és itt jön a konfliktus érzelmek tanult tapasztalatok híján nem lesz képes dönteni.
    Csak formális cselekvésre döntésre lesz alkalmas és gyorsan tud adatbázisból megoldásokat előrántani, de hogy a cikkhez is köze legyen. Az nagy dolog hogy az emberek mondandóját analizálva lehetséges válaszokat keres és talál egy mega-giga monstrum számítógép tehát már majdnem képes 1%-ban egy összetett emberi gondolkodásra, persze ezt is csak látszólag!