Lucy in the Sky#37
Huh, visszafordított idő, megfordított matematika, jó ez a cikk.
Lenne egy értelmes kérdésem, haverokkal vitáztunk nemrégiben a következőn: van két 2kW elektromos teljesítményű fűtőtested, az egyik egy radiátor, a másik ilyen ventilátoros hajszárító jellegű műanyag kacat - ugyanannyi áramfelvétellel melyik fűt jobban? Én arra szavaztam hogy tökegyforma a leadott hőmennyiség, azaz egységnyi kWh-ból ugyanannyi légköbmétert fűt fel ugyanannyi fokkal, lévén a teljesítmény jobbhíján csak hővé tud alakulni.
Ahol ez kapcsolódik a cikk témájához (na jó, inkább az energiatovábbítós kommentekhez): bármilyen lézer elnyelődése is hasonló eredménnyel jár, egy megfelelően kialakított eszköz (pl. hőcserélő vizébe mártott gömb belül fényelnyelő festékkel megkenve, egy lyukkal a lézernek, meg egy szórótükörrel a szemközti oldalon - ugye, mekkora mérnöki lángelme veszett el bennem ) szépen hővé alakítja a lézersugarat és kisugározza a felületén, mert más módon a bevitt energia nem tud távozni. Jól gondolom? Mert csak nem alakul át az optikai hullámhosszon érkező fény gammasugarakká, és száll el a nagy büdös semmibe..
Persze nyilván nem erről szól ez a kísérlet, bármi legyen is valójában, kár hogy nem derült ki - de én már értem, nyilván a tenoristák miatt megy a ködösítés, nehogy megépítsék a saját halálsugarukat, megfordítsák az időt vagy kifordítsák a matematikát - megvan, a Nyomás utána! c. örökzöldben látott tömegbutító fegyver nélkülözhetetlen alkotóeleme lesz ez, vigyázzatok, K1 már a spájzban van!