• NEXUS6
  #58
  A CNN nem feltétlenül jó irány, csak éppen ahogy írtad mivel azonos elvek alapján működik, mint az idegi struktúrák ezért nem kell emulálni az idegi hálózatokban lejátszódó folyamatokat, hanem kb ua erőforrásigénnyel meg lehet csinálni.

  Nem értem miért jobb, ahogy a szavaidból kiveszem, olyan folyamatokat digitálisan leegyszerűsítve, óriási számtek és energia felhasználást elpazarolva megcsinálni a szokásos tisztán digitális eszközökkel, amire amúgy töredék erőforrás igényű hardverrel is van megoldásunk?
  Hogy építesz be egy 40 magos, 200 kW fogyasztású erőművet retinaként egy ember fejébe, miközben ua dolgot ma már azért megtudnak CNN-nel csinálni!?

  A mai technológiának megvannak a korlátai. Pl ugye ez a 2D sruktúra, amit ugye többek között a hőtermelés miatt nem tudnak helyettesíteni. Az agy meg érdekes módon szinte csak annyi hőt termel, ami a működéséhez kell! Szal kb 99%-os hatásfokú, de inkább 100%. Szal akkor mégis csak lesz egy apró kis trükk amit nem ismerünk. Kb a kvantumszámítógépek lennének azok, amelyek ilyen csodára képesek, mert egyébként minden egyes számítás fölfogható ugye hasznos munka és az ezzel minimum egyenértékű hőtermeléssel járó szokásós hőerőgépi folyamatként.
  Ha az agy azon elvek szerint működne, mint bármelyik jelenleg használt gépünk akkor úgy kéne sugároznia mint a NAP legközepe!
  Na ezt mondd meg, hogy milyen ismert fizikai folyamat szerint van mégsem így?


  "Na meg feltehetőleg nagyon sok olyan eljárás működik az agyunkban, amit sokkal könnyebb egy szekvenciális gépen leimplementálni. Egy neurális struktúrának mindig sokat kell küzdenie azért, hogy kiszámoljon egy sajátérték-felbontást egy mátrixon (ami a struktúrakereső algoritmusokban folyton előjön), vagy mondjuk alacsony hibaszázalékkal hívjon elő valamit."
  A szekvenciális, digitális rendszerek nem azért terjedtek el, mert mindenre a legjobb megoldást jelentik, hanem mert azokra a feladatokra, amire kitalálták a legkisebb erőforrás igény mellett a legjobb pontosságot és hatékonyságot adnak, a viszonylagos egyszerűség mellett. (Katonai eszközökben, vezérlés, számítás)
  A természet azonban pár milliárd év alatt kitalált valamit, ami viszonylagosan olcsón tud hatalmas számítási képességet nyújtani.
  A számtekben csak azért terjedtek el a többmagos CPU-k, mert hagyományos (frekvencia növelési módokon) nem lehetett tovább növelni a teljesítményüket a technológia korlátai miatt. A programozók, meg 10 éve hisztiznek azon, hogy nem milliárd, csak pár szálúan kell a programokat párhuzamosítani.
  Az agyban ehhez képest iszonyú sokszálúság van. És valszeg nem is törődik a rendszer azzal, hogy maximálisan hatékonyan használja az erőforrásokat, mint amivel mi most elvagyunk foglalva, hanem alapvető elve a hasonló folyamatok párhuzamos egymás mellett futtatása, és aztán azok közül a legjobbak kiszelektálása.

  "Hűűű, és mit is csinál az a "végső szubjektum"? ;D Mert hívei azon kívül, hogy szubjektumkodik, semmit sem tudnak neki tulajdonítani..."
  Nos, még az ember legnyilvánvalóbb legkülső testéről se sokat tudunk, nem tudja a tudomány reprodukálni, de még csak közelítően bonyolultat sem. Akkor mit kezdünk azzal a kijelentéssel, hogy az embernek kb nyolc rétege van, ha úgy tetszik 8 teste, amelyek valszeg egyre komplexebb struktúrát is jelentenek, melynek csak a végső, talán isteni része lehet ez az abszolút szubjektum, ami persze mindannyian ismerünk, azonosítjuk magunkkal.
  Ilyeneket mondanak az általad lenézett vallások, meg világnézetek. Meg hogy az emberi életet egy nagy világra kiterjedő rendszerbe helyezik, az egyéni életnek ezáltal értelmet, célt, rendeltetést adnak. Ami lehetővé teszi, hogy az élet megpróbáltatásain könnyebben túljussunk, ne csináljunk akármiből komoly egzisztenciális problémát, és így 100%-ban az adott feladatra koncentrálhassunk.
  A hagyományos tudományos világnézet ezzel szemben csak annyi önérzetet tesz lehetővé az embernek, amennyi egy hangyának van és minden érék, ami az emberiséget évezredek óta mozgatja a jövőbe helyeződik, mert a jövőben talán kitalálják az adott betegségre a gyógyszet, talán kitalálják hogyan lehet egy emberi tudatot gépre menteni és ezzel kvázi örökkévalóvá tenni, talán eljutunk más csillagokhoz, talán majd igazságos lesz a társadalom, nem lesznek ekkora különbségek, bűnözés szegénység, talán a jövőben...

  Tudom kicsit messzire mentem, hogy a hited alapjait feszegetem, nem is várok rá korrekt, indulatmentes választ, a teknőstől se várom, hogy fáramásszon.