• NEXUS6
    #47
    Jó akkor folytassuk innen.
    A ma elterjedt tisztán digitális struktúrák csak távolról képesek szimulálni az ideghálózatot, ami ezekkel köszönő viszonyban sincs. Egy totálisan más hardveren próbálsz emulációval egy sokkal bonyulultabb programot futtatni, mint amire a te hardvered ki lett találva.

    Azonban vannak ugye az un CNN csipek (Cellular Nonlinear Network chip), amelyek már összetettebb idegi struktúrákat is tudnak modellezni sőt helyettesíteni. Már van bionikus szem/retina, és fül is!
    Ilyen csipekből lehetne egy szuperszámítógépet csinálni, de hogy azt hogy a faxba kéne programozni, arról még senkinek sincs halványlila segédfogalma sem, lévén hogy ezek hibrid, analog/digitális kevert rendszerek. Ez lenne az az irány, amelyen haladva egyszer talán elutunk egy agy reális modellezéséhez.

    Bizonyos szempontból igazad van, hogy ez a digitális számítógép egy idegen fajnak tekinthető. Az a mit Watson csinál csak annyira meglepő és előrejelezhetetlen, mint az hogy egy fraktál viszonylag egyszerű algoritmusából egy végtelenül összetett alakzatot kapunk. Az agyunk nem képes lefordítani ezt a matematikát közvetlenül képekké, de talán van olyan autista akinek meg igen.
    Ugyan ez van itt is egyre bonyolultabb a kód, de ettől még egy kód egy nyamvadt digitális számítógépen. Én, vagy más átlagember már sokkal egyszerűbb kódot sem lát át, most a szuperkóderek csináltak olyat, amit már ők is csak részleteiben tudnak áttekinteni.

    Az, hogy Descartes óta sokat gondolkodtak az emberben levő végső szubjektumról, az nem azt jelenti, hogy valóban tudnák az hogy micsoda, pláne - és ez a lényeg- hogy tudnák reprodukálni. Nem tudják.

    Igen az is igaz, hogy a mennyiség egyszer csak minőségbe csap át, én is tanultam ilyen dialektikus filozófiát. Csak ugye nem mindig igaz, hiába hordasz össze 100 t xart egyhelyre attól még nem válik arannyá.
    (Nem mellesleg ez a demokrácia általános hibája is, hiába zársz össze 386 önző, semmirekellő, lusta, belexaró, hozzánemértő embert 1 helyre és nevezed őket el parlamentnek, attól ők még nem fognak szakmailag korrekt döntéseket hozni. )