Úgy nagyjából nagyon műkedvelői szinten tudom, hogy mi az a programozás, egy OS felépítésével is nagyjából tisztában vagyok.
A Win7 1-2 tulajdonságán kívül, amit azóta már kiirtottam, tökéletesen elégedett vagyok vele.
Az az 1-2 tulajdonság viszont olyan, hogy ha azzal kéne együtt élnem, akkor csak azért nem lennék Lipótmezőn, mert megszüntették.
Az a gondom a winnel, meg a Linuxszal is egyébként, hogy van egy nagyon jó kis OS, ami vállalati környezetbe való, csak éppen ugyan ezt sózzák rád mint otthoni felhasználóra is.
Totálisan mások a követelmények!
A Google OS-e talán az amit mostanában komoly cég direkt otthoni júzernek csinál, csak az meg ott van elbaxva, hogy teljesen netes környezetre/kapcsolatra épül.
És a legenda persze az, hogy kapsz egy csomó mindent, egy csomó szolgáltatást, fullos OS-t, hogy hátha szükséged lesz rá otthon. Amivel két dolog hibádzik,
1 hogy ezeknek az extrafícsöröknek a nagyrészére soha a büdös életben nem lesz szükséged,
2 hogy alapból még is csak felrakják, mert nem tudod kiválasztani azt ami nem kell.
Rengeteg ilyen funkció kikapcsolása registry/group policy bogarászást igényel, "természetesen" a saját biztonságod érdekében nem érhető el simán a vezérlőpultból, valami csilivili ablakból.:)
Pl elvileg egy csomó onlájn támogatást kapsz, naplózzák a rendszeredet, ha esetleg valami hiba lenne, akkor... Akkor mi is van?
Átlagjúzer nem kap normális támogatást, a naplózás fölösleges, mert ő meg nem szakember, szart sem ért hozzá, csak a rendszert lassítja. Önmagában nem sok erőforrást használ, néhány tweaker oldal azt is mondja, hogy felesleges ezeket buzerálni, kikapcsolani. Csak éppen rahedli ilyen kis 1-2%-os marhaság van.
A múltkor olvastam egy cikket a KLM légitársaságról, hogy olyanokkal szórakoznak, hogy az utasoknak osztogatott takarót lecserélték 5%-kal könnyebre, amivel összvissz vagy 30kg megtakarítást nyertek, ami egy több száz tonnás gépnél nem nagy dolog, csak az ilyen sok apróságból kijön az, hogy kb 30%-kal kevesebb a gép üzemeltetése utaskilométerre lebontva, mint más hasonló szolgáltatást nyújtó légitársaságnál, és ennek nagyrészét a keró megtakarítás okozza.
Gondolj bele a következőbe: nálam a Winen a beépített tűzfalon kívül semmilyen védelmi program nem működik, se vírusírtó, de még egy Spy-bot rezidens sem. Csak éppen előbb kikapcsoltam egy rahedli olyan servicet-t, ami a rendszerhez távoli hozzáférést biztosítana, poresz-warez oldalakat meg messze elkerülöm.
Így aztán egy év alatt kb zéró vírus települt a gépemre.
De ha lenne fönn komolyabb védelmi program rezidensen, az vajon megvédene az új vírusoktól? Hát jól nem, hiszen pont ez a lényeg, hogy azért új mert nem ismeri fel.
Nem azt mondom, hogy szuperbiztonságos így a gép, csak éppen vírusmentes, és ez elég. Régebben XP-n is volt már komoly vírustámadásom, mert azért egy ilyen géppel tényleg el kéne kerülni a rázós oldalakat, igazság szerint a bevédett gépekkel is), és beszedtem valami dúrvát. 1-2 órámba telt, de leszedtem. Meggondolandó persze, hogy kb ennyi időbe telt volna újratelepítem/shadow copy-ról visszatölteni, ugyanis otthoni felhasználót sokkal kevésbé rázza meg egy rendszer újratelepítése, mint egy 1000 munkahelyes hatalmas nagy hálózatot. Ismét csak mások a szempontok.
Szóval akkor minek is fárasztjuk a rendszert egy csomó ilyen extrával (otthoni gépre gondolok természetesen)?
A másik dolog, ami miatt a Win7 tényleg stabil, és mellette iszonyú kompatibilis az az, hogy a rendszerfájlok ezeregy verzióban vannak esetleg letárolva, hogy a gép mindig azt szedhesse elő, amivel az adott progi a legjobban megy.
Hát ez nagyon kúl!
De kérdezem, nem növeli ez egy kicsit a rendszer helyfoglalását a wincsin?
De, minimum duplájára, ha sűrűn telepíthetsz oltári régi programokat is, akkor meg határ a csillagos ég.
Kérdezem továbbá, hogy a rendszerhez, a kiadott specifikációk szerint kompatibilis biztosítását miért az M$ veszi a vállára, miért nem a program írójának a jól felfogott érdeke, hogy ilyet kiadjon?
Persze ugye arról szól a dolog, hogy új OS-nél az átálláskor rengeteg kompatibilitási probléma várható. Ez az eljárás viszont megkönnyíti az átállást, mert ez meg a M$ érdeke, hogy nem várjanak az emberek a kompatibilis verzióra abból a progiból, amit ők használnak. Aztán ha megvan, akkor meg azért nem rakják fel, mert az OS-t nem akarják frissíteni. Így aztán csak húzódik halasztódik az átállás. Szal ez egy nagyon jó huszáros megoldása a gordiuszi csomónak. Újabb kérdés viszont, de ki is fizeti a költségeket?
Hát te barátom, mert vehetsz nagyobb vinyót, erősebb gépet, több memóriát, ami elbírja, hogy a rendszer állandóan teszteli önmagát, fölpakolgatja saját maga még a volgai vizierőmű sztálinelvtárs által jóváhagyott rendszerprogramjával is kompatibilis változatait.
És nézd csak meg egy épp, hogy a minimális hw specifikációt kielégítő netbukon mit tud összevánszorogni a Win7 az XP-hez képest. Hiába gyorsabb 4G RAM-on, 4 maggal, meg 1TB HDD-vel, ha a nyamvadt netbookban ennek töredéke sincs, de a M$ meg megszünteti az XP-t mert nem akar belső konkurenciát.
Vettél tehát egy OS-t, ami arra van kitalálva, hogy akkor is működjön, ha a világ létező összes progiját telepíted, a vírusokat is beleértve, és ez persze tekintélyes erőforrást igényel.
Csakhogy te csupán 1-2 progit akarsz futtatni.
Vajon át lettél-e baxva?