Hmm érdekes ez. A legelső amit tudni kell(ene), hogy az magánnyugdíjakat ugyebár profit orientált multik kezelgették idáig(dönően), ilyen olyan hatékonysággal. Mi fizettünk szépen mint a katonatiszt, ők meg éltek a pénzükből, talicskázták ki a hasznot itthonról. Ha jól ment a szekér akkor kaptunk egy kis pénzt, ha meg nem akkor veszteséget termelt. Gondolom mindenki kapott ilyen értesítőt...Érdemes lenne azt kiszámítani, hogy az a bizonyos veszteség kontra hozam mit hozna ki, mint pl. - tegyük fel egyszerűség kedvért - állam papírba fektetik, és annak a hozamával számolunk. Félre értés ne essék, nem vagyok egyik félnek se a híve; csak kérdezek...
Másik dolog, az szép hogy kijött egy bizonyos összeg a számlán. Mondjuk legyen 10 000 000 Ft. És mi lesz ha ez az összeg elfogy ( pl 150 000-s nyugdíj ebből + az "állami" rész)...Hát nem kell zseninek lenni, hogy olyan 6 év alatt feléled az egész életed. Jó ez? Jobb talán a másik oldal? Nem tudom. Szerintem nem dolgoztam annyit még mint itt néhány kommentelő, de én attól félek, hogy mire odaérek nem lesz annyi ember aki kitermelje nekünk a nyugdíjat (kb 30 év múlva).
És hadd ne soroljam fel ennek az okát. Elég megnézni a mostani születési arányokat dolgozó magyar ember és más haszonélvező embertársaink között.
Először ezt lenne célszerű felszámolni, foglalkoztani stb...