BlackRose#20
Nem mondtam, hogy nincs, de sokkal kevesebb C++ fejlesztőt érdekel a dolog mint pl. amennyi Java vagy C# fejlesztőt az Android vagy a Windows Phone 7, és persze iOS-ra is sokkal többen tudnak fejleszteni. C++ nem Pistikéknek való erre gondoltam. Szerintem a Windows Phone 7 két dolog miatt lesz sikeres (időbe fog telni de kétségtelen), az egyik a forradalmi UI amely nem próbálja a 30 éves UI ötleteket miniaturizálni és a Silverlight/.NET/XNA környezet amely a Visual Studio-val együtt a létező legproduktívabb fejlesztői megoldás és amelyre már a megjelenés pillanatában több millió fejlesztő napokon belül fel tudott készülni. Az alkalmazások jönnek... Symbian esetében ezek a dolgok kimaradnak.
De a Symbian nem a jelenben haldoklik (persze itt is már vérzik) hanem a jövőben nem fog tudni olyan egyszerűen alkalmazkodni és nem fog nyujtani olyan lehetőségeket mint az Apple, Google és Microsoft, pl. néhány éven belül amikor elterjed a 4G, a számítási felhők... itt számtalan lehetőség fog megjelenni és a Google és Microsoft lesz az aki a legjobban ki tudja már használni. És persze az Apple is de neki is már akkor nehezebb lesz mert hiányozni fog neki az ami a Goolge-nek és ma már a Microsoftnak is meghatározó része. Aztén nem szabad még elfelejteni, hogy a Windows Phone elméletileg egy .NET + Silverlight felület a kernelen és néhány éven belül ez a kernel lehet, hogy nem Windows CE lesz hanem a nagy Windows (jön az ARM-ra) ami más lehetőségeket nyit majd meg, főleg ha tudjuk, hogy jönnek majd a 2GHz-s multicore ARM-ok és Tegrák... jó grafikával és olyan Motorola féle docking station-nal...
Szóval mondtam már az okostelefonok még gyerekcipőben járnak, senki sem nyerte még meg a csatát és nem is hiszem, hogy lesz nagy nyertes, szerintem kb. hasonló mértékben az Android, Microsoft és Apple fogják megosztani a piacot, de az ami igazán fontos és izgalmas, hogy az elkövetkező évtized fantasztikus fejlődéseket fog hozni ezen a téren.