• B0nFire
    #5
    És emlékszel még arra, hogy a 80-as évek végén egy analóg műsoros kazetta (mert lemezre csak a burzsujnak futotta) hangminősége milyen volt? Gyárilag drupótos szalag, gyorsmásoló műhelyben sokszorosítva, dinamika kivezérlés nuku, hasznos frekik nuku, és a szalag zaja olykor egy arányba volt a zenéével.

    Ehhez képest a leggányabb 128 kbps-os mp3 egy drágaszág. Rengeteg zenét szereztem be "vacak" mp3-ba, ami annó kazettán volt, és csodálkoztam, hogy jééé, ilyne is van rajta? Mert tudniillik azelőtt sohasem hallottam.

    Nem egy műsoros kazettát digitalizáltam be, utólag zajt szűrtem, normalizáltam, a hiányzó frekvenciákat erősítettem, de még így is csak súrolta a hallgathatóság küszöbét. Hiszen eleve ha 60 Hz-ről indul a frekvenciamenet, akkor a hiányzó részeket nem tudom hozzá tenni. Ahogy 12 kHz fölött se volt már semmi. A mostani 3000 Ft-os webkamerám képes kábé ilyen tartományban hangot felvenni.

    Ne legyünk már annyira "igényesek". Ha minőség kell, ott a CD, a DVD, meg lehet venni, lerippelni a vinyóra, és onnan hallgatni. De nem lesz az iStore tele DVDR-rel, meg full BluRay-jel; a világ összes tárhelye nem lenne elég rá.