Könyv vagy elektronikus formában
 • turbojk
  #23
  Kiegészítve a linkekkel:

  Megjelent egy érdekes cikk a Portfólión: Quittner Pétertől és Várhegyi Judittól ami az infláció és a munkanélküliség kapcsolatának vizsgálatát a korábbi közgazdasági logikán túl kiegészíti a demográfiai tényezőkkel (népességszám változása, korösszetétel, várható életkor emelkedése).

  Vagy ott van például: Csereklei Gábor és File Szabolcs írása, ami a várakozások hatásával foglalkozik a munkanélküliség és az infláció kapcsolatára. A Valóság nevű újságban jelent meg.

  Aztán van egy Mandiner cikk, ami éppen a Phillips görbe elmélet kritikája, ez egy Economist tanulmányra hivatkozik, és amellett érvel, hogy lehet, hogy a korábban elfogadott összefüggés megdőlni látszik.

  Quittner Péter: https://www.portfolio.hu/gazdasag/ahogy-oregszik-a-tarsadalom-ugy-tunik-el-az-inflacio.292860.html

  Csereklei Gábor: http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=909&lap=0

  Mandiner: http://makronom.mandiner.hu/cikk/20171113_a_phillips_gorbe_kilapult

  Economist: https://www.economist.com/graphic-detail/2017/11/01/the-phillips-curve-may-be-broken-for-good?fsrc=scn/tw/te/bl/ed/&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_makronom_201811

  Lásd még ugyanerről:

  https://sg.hu/forum/tema/1161194119

  https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__9582374-phillips-gorberol-ill-modositott-phillips-gorberol-hol-talalok-jo-magyar-nyelv