• Dj Faustus #77
    "Egyébként a vidéknek is megvan a maga szépsége, akinek az a fontos, az költözzön falura. Akinek meg normális net kell, az meg úgyis csak nagy társasházakban kaphat még jó darabig olcsón."
    Ez egy teljesen természetes dolog. Az Internetet először ott éri meg fejleszteni, ahol:
    1. sok ember van kis helyen
    2. eléggé nagy az urbanizáció, van ipar (ami húzóágazatnak számít)
    3. ki van építve a gerinchálózat, közel van az "Internet exchange"

    Olyasmi ez, mint a sivatag közepén 10 embernek a víz drága dolog, mert oda kell szállítani. De ha sokan települnek oda, megindul valamilyen termelő tevékenység (például gyémántbánya), kiépül a csatorna és olcsóbb lesz.

    Nos kis hazánkban - a kis népsűrűség miatt (a világ 239 országa közül a 100. helyen állunk) - a gerinchálózat kiépítése drága folyamat. Ezt a kis, hazai, gyakran magánkézben levő, mikrohullámú/kábeltelevíziós netszolgáltatók pusztán a lakossági előfizetők (ahol az adatforgalom túlnyomó többsége nem termelő tevékenység, nem hoz profitot) árversenytől terhelt áraira alapozva aligha tudja megtenni.
    A multinacionális vállallat meg csak akkor fog lépni, ha ebből neki belátható időn belül bevétele lesz (tetszik, nem tetszik a részvényesek diktálnak, a vállalat nem egy segélyszervezet).

    Ehhez jelentős külső forrás vagy állami támogatás kell. És ez kis hazánkban szépen elmegy bizonyos politikusok/pártokhoz közeli cégek vezetőinek zsebeibe.

    Durva dolog, de ez a kapitalizmus.