• kvp
    #3
    Az arm mar 1978 ota keszit szamitogepeket (eredeti neve acorn computers), tehat nem eppen ujak a piacon. Arrol hiresek, hogy nagyon egyszeru (risc) processzorokat gyartanak, amik igy olcsoak es keves aramot fogyasztanak, de azonos orajelen csak kicsivel lassabbak mint egy x86-os. (kb. fele-negyede a teljesitmenyuk) A hir sem eppen nagy dolog, mert regebben meg az intel is gyartott risc processzorokat beagyazott rendszerekhez es a windows ce is fut egy jo ideje jopar arm-os procin. Az egyetlen hir, hogy a microsoft kiadja a desktop windows arm-os valtozatat, ami igazabol nekik szinte semmilyen eroforrasukba nem kerul. (csak le kell forditani +1 architekturara)

    Egyebkent risc-en lehet x86-os kodot is futtatni, emulatorban. Ez rossz esetben kb. 10-szer lesz lassabb mint azonos orajelu nativ x86-oson. (az emulacio duplaz, a risc technologia negyedel, ehhez jon meg a chipset emulacio) Tehat egy 2 GHz-es arm siman hozza egy 200 Mhz-es x86 teljesitmenyet ha emulalni kell valamit, de nativ kod eseten akar egy 1 GHz-es atomot is utoler. Ez utobbi mar boven eleg egy tablet szamara, viszont sokkal olcsobban eloallithato a hardver.

    Kerdes persze ki akarna destop-nak hasznalni egy mobiltelefont? Mint a tablet-ekbol kiderult a legtobb embernek boven eleg egy telefon tudasa, csak egy nagy kepernyo kell hozza.