• kvp
    #10
    "Ehhez sokszázezer programsort kell átnyálazni, és fordítási direktívákkal ellátni, nem annyi, hogy bepipálsz valamit, és nyomsz egy F5-öt..."

    Pedig az apple macos-es forditok jo resze ezt teszi. Amikor fordit valaki, akkor egyszeruen legyartjak a binarist powerpc-re es x86-osra is. Mind a ket rendszer 32 bites, tehat ez nem jelent problemat. Ami gond lehet, az az endianness. Arm eseten ez veletlenul szabadon valaszthato, tehat tenyleg csak az assmebly kodban es a memoriakezeles puritansagaban ternek el az x86-osoktol. (viszont a winnt kernel meg az arm kepessegeit sem hasznalja ki, mivel eleve muliplatform os-nek keszult)

    Az operacios rendszerek szintjen a winnt kernelek rendelkeznek egy hardver absztrakcios reteggel, ami lehetove teszi, hogy ugyanazt a winnt kernel forraskodot tobb eltero archtekturara is lefordithassak. A winnt-t egy idoben 3-4 eltero architekturara is kiadtak. Jelenleg harom ilyen van, az x86-32, az x86-64 es a powerpc (xbox360). Most az, hogy felvesznek meg egy target os-t kb. annyi munka amikor valaki linux-ot port-ol. Minimalis driver tamogatas eseten (a windows ebben jo, mert 3rd party driver-eket hasznal) gyakorlatilag csak a memoria es taszk kezelest kell megirni az adott cel platformra. Minden mas hardverfuggo driver-t hoznak a hardverek gyartoi. Az operacios rendszer pedig ettol kepes elvonatkoztatni a hal segitsegevel. (egyebkent hal-bol jelenleg is is van tobb fajta, gyakorlatilag minden cpu valtozatra kiadnak egyet, csak a felhasznalo nem latja)

    Tehat amikor azt allitom, hogy megoldott problemarol van szo, akkor ezt azert teszem, mert rendszeresen hasznalom ezket a megoldasokat es idaig jol mukodtek. A microsoft szamara par ezer sor megirasat jelentene, ami par hetes munka egy kisebb csapatnak. Viszont a wince (mostanaban win mobile) arm tamogatasa miatt ilyen kodjuk mar veletlenul van, tehat tenyleg csak ossze kell forgatni a meglevo kodokat es kesz az arm-on futo desktop windows. (linux-nal ezt lepest a legtobb disztribucio tobb tucat architekturara teszi meg rendszeresen, ehhez kepest a microsoft-nak konnyu dolga van)