karesz6#19
Nem vagyok tudós és ahogy az alattam lévő (18.) hozzászólás írja én is hajlamos vagyok megváltani a világot olyan témákból amikről az ég világon semmit sem tudok de ti pont belenyúltatok a kivételbe. Nem vagyok tudós nem vagyok szakértő de a fehérjék kémiájában és biológiájában is eligazodok. Sőt már csináltam is hasonlót csak természetes alkotókkal (nem ez nem tudományos munka hanem genetika gyakorlat volt). Ezenkívül félre is értettetek. Én nem a kísérlet jelentősségét vitatom hanem azt mondom hogy ez a cikk van szarul megírva. A kísérlet pedig nem az a jelentőssége hogy bemutatja hogy a különböző fehérjéknek lehet alternatívája mert az nem nagy újdonság. Az viszont sokkal jelentősebb hogy a kísérlet egyáltalán megvalósulhatott (képesek voltunk ennyi és ilyen hosszú dns láncot legyártani belátható időn belül). Arra a kérdésre mennyire volt irányított a dolog azért érdekes a válasz mert ha pl egyáltalán nem volt az csak legyártottak 1 millió dns szekvenciát és abból akár 1 is jó lett akkor az azt mutatja hogy jóval több a biológiailag működőképes szekvencia mint az sejthető ami elég érdekes kérdéseket vet fel. Ha pedig irányított volt akkor azt meg kelett tervezni kellett legyen legalább alapszintű elképzelésnek arról mit akarnak csinálni ez esetben pedig a kísérlet sokkal nagyobb jeletntősségű mint ahogy az a cikkből kitűnik. Nem a professzort minősítettem hanem a cikk íróját.
Arra a kérdésre pedig hogy én hogy kezdenék bele. Hát pont így.:) Ezzel a kysérlettel már van is több alternatív fehérje ugyanarra a funkcióra jelentős szekvencia beli eltéréssel már mehet is az összehasonlítás és lehet hogy a következő kísérlet ennél kevesebb alternatív szekvenciával is sikerrel jár.