remark#55
"Az a baj, hogy olyan számok arányairól vitatkozunk, amit se te, se én nem ismerünk."
Azért arról lehet hallani, hogy a (gazdagokhoz képest) szegények és a (szegényekhez képest) gazdagok közötti szakadék egyre nagyobb. Mi mutatja ezt Bill Gates vagyonának nagyságrendjénél jobban?
"Teljesen nyilvánvaló, hogy van felső 10ezer (vagy 1 millió, vagy akármennyi), és ez országfüggetlenül létezik (még Kubában is)."
De ezt most ne csak úgy értsd, hogy minden országban nagy a vagyonos réteg és a szegényebb réteg között a szakadék. Amit én állítok országfüggetlenséggel kapcsolatban, abba az is beletartozik, hogy a leggazdagabb emberek nem kötődnek semmilyen országhoz sem, mondhatjuk azt, hogy ők már csak globális méretekben ítélhetőek meg, hisz nem konkrétan egyetlen országból származik a vagyonuk, így értelmetlen azt mondani, hogy Amerikában milyen jól mennek a dolgok, mert ott sok a vagyonos ember. Hisz a legtöbben nem amerikaiként vagyonosak, hanem világpolgárként vagyonosak. Ugyanez elmondható a legtöbb országra is. A legtöbb vagyonos ember számár az egész világ a piac. Teljesen mindegy, hogy milyen nemzetiségűek és állampolgárságúak, mert nem függ a nemzetiségtől és állampolgárságtól a vagyonuk.
Tehát erre utalok, mikor azt mondom, hogy a profitból nem az amerikai társadalom és nem a holland társadalom részesedik javarészt. A részesedés feltétele az, hogy hajlandó legyél a profitot zsebre vágók céljaiért harcolni. És ha így nézed, máris a társadalomirányítás kérdésénél vagyunk, azaz annál a pontnál, hogy a kapitalizmus nem kizárólagosan gazdasági rendszer, hanem társadalmi rendszer. Tehát mi nem demokráciában élünk, hanem kapitalizmusban, így pl. az állam és állami szervek működését nem a demokrácia elvei irányítják, hanem a kapitalizmus elvei. (És ez egyből megint mennyi mindent megmagyaráz, nemigaz? Hirtelen érthetővé válik az a sok furcsaság, ami a politikában tapasztalható...)
"Az is teljesen nyilvánvaló, hogy az hogy ők olyan pozícióba kerültek, amilyenbe, annak oka van."
Igen, oka van. De mi az oka? Te egyetértesz-e ezekkel az okokkal? Nem lehet a kérdést annyival elintézni, hogy a dolgoknak nyilvánvalóan okuk van, és a dolgok nyilvánvalóan a lehető legjobban vannak a világban.
Voltaire - Candide vagy az optimizmus - Bizonyos - mondta - s kimutatható, hogy nem is lehetnek másképp a dolgok, mert ha már mindennek célja van, minden, ugyebár, szükségképpen a legeslegjobb célért is van. Orrunk például azért van, hogy legyen min hordani a szemüveget, s lám ezért is hordunk szemüveget. Lábunk láthatólag arra való, hogy nadrágot húzzunk rá, ezért is van nadrágunk. A kövek arra termettek, hogy szépen megfaragják őket, no meg persze, hogy kastélyokat építsenek belőlük; ezért is van őméltóságának ilyen gyönyörű kastélya; a tartomány legnagyobb ura illő, hogy a legeslegszebb házban lakjék; és mivel a hízó disznók arra valók, hogy megegyék őket, azért eszünk mi disznóhúst egész áldott esztendőben. Következőleg, akik azt állítják, hogy minden jól van ezen a földön, ostobaságot állítanak; azt kellene mondaniok, hogy minden a legjobban van.
"Ne gondoljuk hogy a fejesek jobban bánnak velünk, mint ahogy mi bánunk az állatokkal."
Pontosan ezt mondom én is.
De kérdésem változatlan: megnyugtató gondolat-e ez számodra, hogy állatszámba vesznek téged? Valóban ez a világ rendje?
Vagy, sokakhoz hasonlóan, ez téged nem foglalkoztat, mindössze az a célod, hogy a táplálékláncban előnyösebb pozícióba kerülj, azaz pl. magyar lóból német lóvá válj. (Vegyük észre, hogy akárhogy is van, a lényeg lényeg marad: lóvá tettek minket!)
"Akárhogy is nézzük, én inkább Németországban lennék ló, mert ott lehet többet kap a ló, mint amit dolgozik."
Ahhoz, hogy megértsd milyen német lónak lenned, meg kell tapasztalnod azt, amiről álmodozol. Én csak annyit mondok, hogy több mint 8 évet húztam le Hollandiában, és most azt tervezgetem, hogy hazatérek. Mert pontosan miből is kap többet a ló Németországban vagy Hollandiában? És miből kap kevesebbet? És mitől függ, hogy az embernek mire van igénye? Arra van-e igénye, amiből a holland többet kap, vagy arra, amiből a holland kevesebbet kap?
De ez más téma. Miről is beszélgettünk? Ja igen, hogy a német ló többet kap. Meg a holland is. Meg az amerikai. És hogy nekik ezért milyen jó. Nos, nem tudom, de a pszichológusok itt is jól megélnek, és az orvosok is. Sok holland menekül külföldre, ez is érdekes részletkérdés. És persze van akinek bejön ez a rendszer. A lényeg amit mondani akarok az az, hogy ki kell próbálni azt, amiről álmodozunk, és majd a TAPASZTALAT el fogja dönteni, hogy akkor azt a kását forrón eszik-e, vagy sem.