kvp#36
"Végülis a lovaskocsi is elvisz A pontból B-be..."
Pont errol beszel az oreg. Hogy az embereknek olyan dolgokat vesznek amire korabban nem volt szukseguk. Pl. amikor feltalaltak a repulot. Elotte az emberek megvoltak mindketto nelkul, aztan amikor megjelentek akkor nem csak azok akartak hasznalni oket, akik vagytak a repulesre, hanem mindenki aki egyre gyorsabban akart eljutni valahova. Pedig hajoval is megteheto az atlanti ocean, es mostanra mar csak 3 nap. Mondjuk a lenyeg pont az, hogy ha feltalalnak valami ujat ami hasznos, akkor arra valoszinuleg lesz igeny is.
Szerintem meg mindig nincs a mobil szamitastechnika olyan szinten amit el tudnek kepzelni es ki is hasznalnek. Nekem megfelelne egy desktop gep tudasaval rendelkezo csuklon hordhato gep, ami szemuvegre vetiett 3D-s grafikus feluletet hasznal. Mivel bongeszesen kivul cad-re hasznalnam, meg ertelme is lenne a 3D-s megjelenitesnek. Az augmented reality rendszerek tekinteteben el tudnek kepzelni egy olyan terkep alkamazast ami a latoterbe vetitene az utvonalat, tehat nem olyanokat mondana, hogy fordulj jobbra, hanem szaggatott vonnallal bejelolne az utvonalat a latoteremben. (fejem pontos pozicioja alapjan illeszve a valosagra a szintetikus kepet) Hasonlo rendszerek mar vannak, de hud-os kivetelben meg nem talalkoztam kereskedelmi megvalositassal.
A vicc, hogy fenti megoldas nem most jutott eszembe, hanem meg a 80-as evek elejen, amikor meg csak a scifik-ben lehetett latni ilyeneket, mostanra kezd realissa valni. Egyebkent a profit nem a felodest porgeti fel, hanem a fejleszteket fogja vissza. Mivel nem adnak ki azonnal minden csucstechnologiat, hanem evenkent adnak hozza szepen lassan a meglevohoz. Nem csak az emberek igenye alakul mestersegesen, hanem van ahol a technologia nem koveti eleg gyorsan az igenyeket es az emberek azert is vesznek ujabb keszulekeket, mert a korabbi meg nem tud eleget. (sajnos sokszor az ujak sem annyira okosak amennyire kellene)
ps: En jopar eve hasznalok egy 14 ezer forintos buta telefont, internetezni lehet vele (sajat bongeszoje van), fotozni is lehet vele egy 10 eves digitalis gep szinvonalan (1200p-s felbontasban). Videokat viszi, a kijelzoje olvashato napfenyben is, bar kezzel kell utanna allitani a fenyerot. A navigacios rendszert nagyon ritkan hasznalom, de mukodik a nagy semmi kozepen is, ezt teszteltem. (akkor mondjuk epp jol jott) Nem 1 Ghz-es, nem amoled-es, de nagyjabol minden mukodik rajta. Beszelni is lehet rajta, a hangminoseg is jo, bar en vezetekes headset-tel szoktam hasznalni, mert faj a fejem a keszulekektol. (az alacsonyfrekis gsm reselesi frekvencia zavar) Cserebe elerheto marad a tobbi funkcio (pl. jegyzettomb) mikozben beszelgetek. Mindezt egy olcso es butanak tartott sony-ericsson tudja. (es most nem beszeltem az utolag telepitett szoftverekrol)
Milyen telefon az amit legkozelebb el tudnek fogadni: Tudja mindazt amit a mostani, de jo lenne par desktop alkalmazast is hasznalni. (ezek hianya miatt nem hasznalom a mostanin sem a kulso monitor/billentyuzet csatlakoztatast) Elfogadnek vegre egy integralt 3D-s kamerat (utoljara meg mikrofilmes valtozatban lattam ilyet, japanban mar kaphato a nintendotol ilyen rendszer). Aztan milyen lenne a kovetkezo utani? Johetne az elobb altalam emlitett 3D-s hud is elobb utobb, esetleg kiegeszitve egy motion capture rendszerrel, hogy a 3D-ben lebego vezerloelemeket meg is lehessen eriteni (nintendo wii technologia), vagy ujjmozdulatokkal lehessen gepelni. Szoval igeny lenne, csak gyozzek kovetni a profitorientalt cegek.
Egyebkent a lo tenyleg elvisz A-bol B-be es a pergamen is jo adatrogzitesre. Ha nem lenne mas, talan az igenyeink sem lennenek e folott, de valakinek mindig eszebe jut par jo otlet es onnantol van igeny is...