• remark #766
    "Figyu, te jutottál el valahogy egy épület összeomlásától (ami egy önmagában vizsgálható fizikai jelenség) a média manipulációjáig. A bakugrást nem magyaráztad el."

    Arra akartam rámutatni, hogy miért is kellene hivatalos forrásokból (lásd. a hivatalos elméleteket) az igazságot hallanod, mikor a hivatalos források "köztudott" módon szinte mindig csak az épp aktuális céloknak megfelelő és azokat kiszolgáló álláspontoknak adott teret. A Bibliába se kerülhetett bele akármi, a kormányszóvivő se akármit mond és egy cég szóvivője se akármit mond. Mindegyik azt mondja, ami a szervezet céljaiknak megfelel. Ezen nincs mit tagadni. A 9/11-ről szóló hivatalos jelentésekbe se akármi került bele, hanem pontosan az, ami az őket megalkotó szervezetek céljainak megfelel.

    "...ugyanezt a témát számtalanszor megénekelték korábban is..."

    Orwell nyilvánvalóan csak egy példa a sok közül.

    "a következtetésed meg, hogy az a szöveg azt jelenti, hogy "a nyugati rendszer ugyanúgy működik mint a szovjet rendszer", oltári nagy butaság, ilyet egyáltalán nem ír."

    Az "ugyanúgy" nyilvánvalóan arra vonatkozik, hogy a végeredmény itt is és ott is a cenzúra.
    Orwell ír arról, hogy a probléma az, hogy ugyanolyan totalitárius módszereket tart a közvélemény elfogadhatónak sőt szükségszerűnek, melyeket a szovjetek sikerrel alkalmaztak. Megemlíti, hogy ezeket a módszereket tanulhatták akár a szovjetektől is. Aztán arról is ír, hogy a "Russomania" az csak egy jele a problémának, de ezzel szintén rámutat a kapcsolatra a szovjet rendszer és a nyugati rendszer problémái között.
    Ezek után miért nem látható a két rendszer közötti párhuzam? És még egyszer: az "ugyanolyan" az a végeredmény szempontjából jelent ugyanolyant. A díszletek nyilvánvalóan mások, a szereplők mások, de a közönség ugyanazt csinálja mind a két rendszerben. Ül a seggén csendben, és már gondolkodni se mer/tud.

    Persze az más kérdés, hogy a szovjet rendszer és a nyugati rendszer hasonlósága véletlen-e, vagy mindkettő ugyanazon okokból tért ugyanarra az útra.

    A fentiek értelmezhetőek 9/11 kapcsán is. Kezdve a kiváltó okokkal, vagy azzal hogy az "írástudók" miért vannak csöndben, miért tartjuk ellenségnek azt, aki megpróbál utánajárnia valóságnak, miért tartjuk elfogadhatónak azt, hogy ezeket akár erővel elhallgattassuk, és miért magyarázzuk mindezt azzal, hogy ez szükséges ahhoz hogy egy jobb jövőt teremtsünk magunknak. Pontosan azt csináljuk a 9/11 kapcsán, mint Orwell idejében az oroszok kapcsán. Te fel vagy szinte háborodva, hogy én kétségbe merem vonni az oroszokkal kapcsolatos jó híreket, és elrontom a bulit azzal, hogy rossz híreket hozok.

    "...erre közlöd, hogy annyira már nem érdekel a téma, hogy ezt megvitasd, noha te hoztad fel az egészet..."

    Az Internettel te jöttél elő, ami kb. az mintha a sajtó cenzúrájáról szóló vitát kiegészítenéd annyival, hogy dehát az emberek otthon egymásnak még azt mondanak amit akarnak, így a sajtó cenzúrája fittyfenét sem ér. Én nem akarok egy újabb témát nyitni a vitánkban, azzal se boldogulunk ami nyitva van, úgyhogy most nem fogom elmagyarázni, hogy szerintem miért hibás a logikád.