bobijub#5
a $zi$zkó nem egy aranyos jótékony nagybácsi, aki mindenáron segíteni szeretne a szolgáltatók bajain.
a szolgáltatók már most is elég viccesen áraznak.
az egy bit vagy bájt továbbításáért kért pénz több nagyságrenddel különbözik annak függvényében, hogy telefonbeszélgetés, sms, vagy internet satöbbi. mindezidáig azonban a józan ész határain belül volt az a többletköltség, amit a szolgáltatók kuncsaftjainak azért kellett kifizetni, hogy a szolgáltatónak legyen miből üzemeltetnie a használatarányos mérő és számlázó rendszereket.
ha a $zi$zkó "segítő" szándékát siker tudja koronázhatni, akkor abban az lesz a mégjobb, hogy az internetsemlegesség sikeres megszüntetése esetén az értékmérő és ez alapján számlázó gépek üzemeltetési költségeinek fedezésére kell majd fordítani a beszedett díjak 70-95 százalékát. a $zi$zkó ezt igazán jól tudhatja. felmérés nélkül is. ha a szolgáltatók "csak" nyakló nélkül bővítenék a hálózatukat a sávszélességigényeknek megfelelően akkor az megoldható lenne z zilliárdnyi beruházásból. ha a sávszélességbővülési igények visszaszorítását célzó mérő és rászámlázó és fajlagos bitátvitelárnövelő $zi$zkóké$zülékeket vásárolnak a szolgáltatók, akkor meg lehet oldani az egészet n*z zilliárdnyi beruházásból, (ahol n>1vagy n>>1) úgy, hogy közben a sávszélességigény akár csökkenhet is.
az internetsemlegesség megszüntetése megfogalmazás azért kell hogy elfedhessék a lényeget. a lényeg ugyanis az, hogy az internetszolgáltatók minden átvitt bájt esetén mérlegelni kívánják annak az értékét a küldő és a fogadó számára, és az értékből akarnak részesedni. ez olyan, mintha a buszra felszállva átvizsgálnák a táskámat és a zsebeimet stb. és ha 100 kiló vagyok, de csak két nagy karély zsíroskenyér van nálam, akkor a buszozás egy jegy, ha van nálam két könyv, akkor már öt jegy, ha notebookot is viszek, akkor 30 jegy, ha a notebookon adat is van, akkor hatszáz jegy, és ha esetleg van egy drágább karóra is rajtam, akkor 1200 jegy árát fizessem annak ellenére, hogy én nem vagyok 100 kiló, csak 80.
a "szórakoztató" az, hogy a vizsgálat időt vesz igénybe, az értékbecslőknek összehasonlíthatatlanul nagyobb és drágább tudás kell. az aranytartalomelemző gépek és az ruhaértékmérőgépek értéke meghaladhatja a buszét.
lehet hogy mégiscsak egyszerűbb lenne két buszt és két sofőrt üzembeállítani.