Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért
WIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
WIRÁGBOLTFOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
-
Nem tudom ez amúgy elgondolkodtató, nekem a piros vég tetszik le is írom hogy miért. Először is ott volt a mass effect 1 amiben a gépek közellenségek voltak, hold bázis AI, geth, huskok, Soverign ott keménykedett hogy ők mennyire fejlettebbek az organikus lényeknél, Soverign mindenfajta erkölcstelenséget elkövet csakhogy elérje célját, feláldozza Beneziát és Sarent, klónozni próbálja a kroganokat stb...
Aztán jön a mass effect 2 itt kicsit mintha meg akarnák barátkoztatni az embert a gépekkel. Illusive man, aki halomra öldöste a Turianokat mert " rasszista volt " és úgy gondolta hogy ez a jó ( persze ez a játékból nem derül ki ) Tehát ő most a fő karakter aki úgyszint mindenfajta erkölcstelenséget elkövet hogy elérje célját, de eközben talán véletlenül jót is tesz és újraéleszti Shep-et és újraépíti a Normandy-t ami ugyebár nem lenne lehetséges egy ilyen ember nélkül mint TIM, tehát a bioware mintha kezdené elmosni ezt a gépek rosszak vonalat, ott van EDI is akit az ember időközben megkedvel, rájövünk hogy a gethek nem csak gonosz lények hanem van közöttük értelmes is akivel szót lehet érteni, de még mindíg itt van Harbinger, aki valószínűleg jót röhögött azon a proteánok kipusztultak és hogy tetézze ezt genetikus úton elsilányítja őket és rabszolgákat csinál magának belőlük. Tehát azért itt is jócskán folytatódik ez a Reaper vagyok és ezért mindent megtehetek vonal.
Na ugyebár mass effect 3 eleje rögtön szinte a legrosszabb dologgal kezdődik a reaperek Shep szeme láttára kilőnek egy gyereket. Szerintem ez a legerkölcstelenebb és a legnyilvánvalóbb kimutatása annak hogy semmire sem tartják sem az embereket sem a jövőjüket sem semmit, és itt rá is térnék a lényegre, hogy a catalyst kávéfőző módjára ismételget egy olyan ciklust amiről valójában még ő sem gondolkozott el hogy pontosan miért is szükséges, hiszen azt is megtehették volna hogy tényleg megvédik az organikus fajokat és csak a szintetikusak pusztítják el, de nem, nekik megvan a dogmantikus gondalatmenetük 50.000 évente visszatértnek és ezt tartják a legjobb megoldásnak.
Namármost ha tisztában vagyunk azzal hogy ők mennyire nagyra tartották magukat, mindenfajta erkölcstelenséget megengedtek maguknak ( annak ellenérte hogy ők szuperfejlett gépek ) a végén mégis kegyet gyakorolnak hiszen a catalyst is rájön, ha emberek fel tudtak jönni a citadell tetejére akkor valószínűleg az elgondolásaik is hibásak voltak. A lényeg az hogy ezen a ponton ahol bebizonyosodott hogy a fejlett gépeknek is ugyan olyan primitív a gondolkodásmódja mint az embereké ( Illusive Man ) mindenfajta erkölcstelenséget megendgedtek maguknak akár csak az Illusive Man, mégis miért lenne ezentúl szükségünk rájuk.
Tehát amit mondani akarok az irányítás és a szintézis véggel tulajdonképpen semilyen győzelmet nem aratunk, sem erkölcsi értelemben sem morálisan, gyakorlatilag ott vagyunk hogy lemészároltak millió és millió organikus fajt és mi meg csak megrándítjuk a vállunkat utánna és azt mondjuk hogy legyünk barátok. Akkor még mindíg ott van a veszélye hogy jön valami őrült mint TIM és írányítani akarja a reapereket. Ezek a gépek valójában pusztítás céljára lettek teremtve, persze építeni is tudnak, de elég nehezen tudom azt elképzelni hogy az a gép ami egyik pillanatban még halomra ölte az ebereket az hirtelen barátságos lesz, és ezért az emberek sem fognak soha félni tőle.
Én ezért szeretem a piros endinget. Ezen a ponton már szerintem nincs szüksége az embereknek a gépekre. Ugyan úgy újraépülnek a városok a citadel a földön és a mass relay hálózat. Persze itt rögtön lehet mondani azt hogy meghalnak a gethek meghal EDI is akivel a játékos már jól összebarátkozott és ezért ez a rossz választás, meg hogy az organikusok valójában nem jobbak mint a szintetikusok stb... de szerintem reapereknél bebizonyosodott minnél nagyobb hatalomra tesznek szert annál nehezebb azt jóra használni ( kék végződés ezért kell nekik Shep segítsége ) tehát valójában a szintetikusok felelősek az összes ilyen káosz kialakulásáért, akkor az organikus fajok vehetek egy nagy levegőt és azt mondhatják hogy, ok, nekünk nincs is szükségünk rájuk ( hiszen kinek lenne szüksége egy szuperfejlett hangyabojra akiknek a végső következtetése az hogy ki kell pusztítani az organikusokat ) meg tudnak lenni anélkül is hogy a reaperek babysittert játszanak a fejük felett. Szerintem ez az igazi győzelem.