Komolytalan#125
Egyátalán nem szar minden ami open. 2000 óta kizárólag open vagy saját fejlesztésű cuccokat használok szervereken (SQL, webszerver, stb). Együtt élek azzal, hogy 5 évvel le van technológiailag maradva mind a fizetős konkurenciához képest, mivel az hogy ingyenesek ezt kompenzálja. Mivel egy épkézláb SQL szervert akkoriban processzormagonként vagy userenként kellett megvenni, és ha nem hycomat verziót vett az ember ütötte a milliót az ára. Így megtanultam együtt élni azzal, hogy mysqlben nincs tranzakció kezelés (tudom, azóta már lett közel 10 év lemaradással Sybase-hez képest, de akkor még nem volt) - használtam postgrest, mert abban volt. Igaz az meg replikálni nem tudott, de még mindig olcsóbb volt kézzel megírnom egy replikációt, mint kifizetni másfél misit egy Sybase szerverért, ami akkoriban a legolcsóbb, fizetős alternatíva lett volna.
Viszont asztali szoftverek tekintetében nincsenek ilyen árak, és itt 3-5 év lemaradás - ami kb minden ingyenes/profi fizetős szoftvernél megfizethető - az nem pár 10, esetleg pár 100eFt-t jelentene nekem. Konkrétan ha 5 évvel ezelőtti színvonalú szoftverekkel dolgoznék akkor éhen halnék. Én nem tudom azt megtenni, hogy ha küld a média ügynökség a látványtervet, akkor elkezdek nekik sírni, hogy de mentsétek már el valami openfaszom formátumban, ahol igaz szanaszéjjel fog minden esni, de hát nekem nincsen pénzem tisztességes eszközökre. Másik megbízást már tuti nem kapnék tőlük.
Megjegyzem rendszergazda haverom lecserélte a cégénél a (warez) M$ Officet OpenOfficera, 1 hétig kínlódtak vele a felhasználók, utána a cégvezető adott neki pénzt, hogy menjél fiam a boltba, és vegyél rá olyat ami volt, mert ez a szar csődbe viszi a céget.