• NEXUS6
    #48
    "Szegények pedig mindig lesznek, a gazdagok pedig mindig ki fogják őket használni, mert a világ már csak ilyen és ez akkor sem fog megváltozni, ha a wikileaks publikál, vagy a green peace odaláncolja magát valamihez vagy akárki akármit is csinál... tetszik vagy sem, ez viszi előre a világot."

    Igen is, meg nem is.
    Egyrészt Kína valójában óriásit nyert ezzel a dologgal, 1 évtized alatt 50 évet dolgoz le a hátrányából.
    Másrészt a nyugat meg veszít. Nem az a gond, hogy mennyire kizsákmányolják a kínai munkásokat/biorobotokat, nem csak az.
    A fő gond, hogy nyugaton eközben nincs gazdasági szerkezetváltás. Nekünk ugyan ilyen tempóban kéne áttérni valami fejlettebb gazdasági modellre. Robotizálásra, a munkaerő hatékonyabb kihasználására, a dolgozónak több lehetőséget adva a rekreációra és számukra még több jövedelem juttatásával a fogyasztás, a gazdaság még magasabb szintre történő pörgetésére.
    Ehelyett épp ellentétes folyamat zajlik. A pénzügyi válságok miatt a fogyasztás visszafogásával, a munkaerő extenzív kizsákmányolásával ahhoz a szinthez közelítünk inkább ahol a kínaiak vannak. Ez azonban az ottani tőkéseket is arra ösztönzi, hogy a gazdaság fejlődésével csak kevéssé javítsanak a munkások helyzetét.