• djhambi
    #54
    ""Most az abszolút nulla fok dől meg, majd lassan megdől az a fránya fénysebesség is... "

    Az igaz, hogy negatív hőmérsékletnek nevezik el, de elég hatásvadász ahhoz, hogy félig összezavarja azokat, akik nem hallottak még entrópiáról. A középiskolában és a termodinamika nagy részében - ahogy philcsy is mondta - a hőmérséklet definíció szerint az, amit a hőmérő mér. Ez összefügg az anyag belső energiájával, vagyis a részecskék mozgási energijával.

    Ily módon a negatív hőmérséklet azt sugallhatja, hogy a részecskék mozgási energiája negatív. Ez pedig azt sugallná, hogy vagy a sebesség négyzete, vagy a tömege negatív. Toták kár, mert a valós sebesség nem komplex szám, és a negatív tömeg valahol a negatív energiával tisztára Kaku-sci-fi. Létezik negatív energia, de ezt a féregjáratok esetében már lefoglalták.

    Mint kiderült, ők a negatív hőmérsékletet az ntrópia fordított viselkedésére értik. Akkor nem lenne célszerűbb a negatív entrópia megnevezés? Ja, hogy a negatív hőmérséklet sokkal jobban eladható a hírügynökségeknek, mert senki se hallott entrópiáról, de hőmérsékletről már igen...

    "Az utóbbit pedig már régen nem tartják állandónak. (hiszen még megállítani is tudják a fényt, nézd meg a Mindentudás Egyeteme erről szóló részét)"

    Várjatok! A fény sebessége függ a közegtől, amiben terjed. Sűrűbb optikai közegben lelassul. Vákuumban megegyezik a fénysebességgel. A fénysebesség természeti állandó, és nem egyenlő a fény sebességével.

    Például E = mc^2. Ki tudja, milyen fény sebességétől függ az anyag energiája? Nem, nem a fény sebességétől függ, mert nincs is semmilyen fény a képletben. Egy természeti állandótól függ, a fénysebességtől.

    Az más kérdés, hogy egyes "eretnek" tudósok úgy tartják, hogy a fénysebesség az univerzum 13,7 milliárd éve alatt nem volt mindig állandó. Nehéz helyzetben vannak, ha ezt bizonyítani is akarják...