• NEXUS6
    #48
    Én ott látom a dolog magyarázatát és a hagyományos entrópia fogalom egyfajta csődjét, hogy a magyar fordítása ennek ugye a "rendezetlenség", de nagyjából a világon mindenhol ilyen értelemben használják. Ami pl úgy van magyarázva, hogy egy szép szabályos kristályrácsot felmelegítünk, akkor az elolvad, majd elpárolog/elforr és összevissza rohangáló golyók töltik be a szentanyatermészetet, mindenfajta energiaszintekkel és szabadsági fokokkal. Tehát egy szabályszerű állapotból eljutottunk egy kaotikus állapotba. Tiszta sor.

    Azonban, ha az entrópia fogalmát nem a rendezett/kaotikus, hanem az egyszerű/komplex fogalompároson keresztül nézzük, akkor ez a kísérlet és még egy csomó dolog érthetővé válik. Először is matematikailag szinte semmit nem kell változtatni, a leírás OK.
    Azonban hogy miről is van szó már érdekesebb.
    Igazából talán inkább csak arról, hogy a lézerekkel potenciálgátat hoznak létre ott, ahol régebben gödör volt, és ennek vannak különleges effektusai.
    Általánosan viszont azt látjuk, hogy mesterségesen létrehozott körülmények között a természetestől jelentősen eltérő eredményeket, folyamatokat kapunk.
    Azonban valójában ebben nincs semmi különleges, az élet az evolúció ugyan is így működik. Vannak olyan önszervező általában ciklikus folyamatok, amelyek hagyományos értelemben a rendszerek "entrópiáját" csökkentik, miközben komplexitásuk növekszik.
    És ennyi, nem egy vasziszdasz.
    A gond az, hogy fizikus szemmel a természet az ami az univerzum 99%-a: energia, plazma, gáz, por, meg kő. Fizikus szemmel az élet, az összetett rendszerek marginális az általánostól eltérő rendszerek, nem pedig az általános dolognak az értelemszerű folytatása.
    Szóval szerintem csak az entrópia értelmezésén kéne igazítani egy kicsit.
    De ezek nem az én gondolataim, csak lusti vagyok most linket keresni hozzá.