Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • mrzed001
    #1245
    Az inverter a lényeg Grid visszatáplálásnál, rendelkeznie kell a megfelelő papírokkal.
    Többről is tudok aki megvette webshopban napelem paneleket, hozzá rögzítőket, kábeleket, meg az invertert .... és kiépítette magának.
    Villanyszerelő átnézte (van több megfelelőségi követelmény elektromos szolgáltató részéről) ... teljesítve, és megkapta engedély.

    Szigetüzem idehaza nem sok van, mert itt szolgáltató köteles az utolsó tanyához is kihúzni az áramot.
    Elméletileg. Azért van egy Balaton közeli(annyira nem közel) nyaraló ahova eddig még nem volt hajlandó/horror árat kért érte, ezért fórumon már elég előrehaladott állapotban vagyunk sráccal, hogy milyen offgrid rendszert tudna és mennyiért letenni.

    Inverter az mindenképpen kell, hisz az csinálja a DC/AC (24/48Vdc -> 230Vac) és napelem DC/DC áramátalakítást. És nem a legdrágább része a rendszernek (2-300K). Aksik és napelem, az a drága.

    És hogy szívás-e. Nem. Rahedli YT videót tudok feltenni. USA-ban elég megszokott megoldás. Egyik kedvencem egy fiatal srác aki lakókocsiban lakott sok évig, így lett a téma szakértője (könyvet is írt), YT csatija a top1 ebben a témában (tesztel, bemutat, tanít)
    1, lakókocsisok: saját aksipakkal, napelemmel, mert hűtő, légkondi, főzőlap, TV alap hogy legyen benne. És ott nagyon sokan élnek is lakókocsiból.
    1,b, kabin, faház (magyar viszonylatban nyaraló/hobbi) ahova néha kimennek pihenni a városból.
    1,c, hajók, halászhajók, jachtok, ahol aksikat vízmentesen zárt dobozba kell tenni

    2, ahol extra drága az áram, pl Kalifornia, Filippineknél (ok, ez nem usa :D ). Ők teljesen offgrid mennek át, biztonsági tartaléknak grid-et megtartva. Nappal töltik napelemmel aksit, este merítik. Most láttam egyik fórumban, ipse 96 darabot vett a korábban linkelt 3,2V 280Ah-s batár nagy cellából (egyenlőre) 86 kWh. OK neki van 2 Teslája is, és azt is onnan tölti (alias ZÖLD ÁRAM )

    3, UPS megoldások (ház UPS), amiből USA déli részén van rengeteg. Azaz akár nincs is napelem házon (vagy pici 2-5 kWp) mert rendszeresek a kisebb-nagyobb áramszünetek (a sok hurrikán miatt, pl most dupla hurrikán miatt is készült mindenki).

    3-asból van pici, de keményen dolgozok nagy teljes ház UPS projecten (terv készítés fázisban: napelem, inverter, aksi, villanyszerelő, megfelelőség, átépítés, ...).