Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • szenyor Lopez
  #1236
  "Egy benzinkút az egy több rekeszes tartály, néhány töltőfej és egy primitív épület.
  Ennyi."

  Hát persze, ennyi... Nos nyilván nem, hisz eleve kell hozzá létesítési engedély, környezeti tanulmányok, tűzveszélyes, környezetvédelmi folyamatos ellenőrzés, stb.
  Míg egy elektromos töltőt eltehetsz egy piac mellé, egy tesco parkolóba, egy stadion mellé, stb. Teljesen más alapelvet követhet az elektromos töltés. Ahogy az internet megjelenésével kb. megszűntek az utazási irodák, lehet hogy 50 év múlva benzinkutat sem fogsz látni.

  "MA egy autópálya melletti kút forgalmához csak a trafó kb. 100 millió HUF lenne, ha feltételezünk még ezt-azt...
  Erre jön még maga villámtöltő ára és a többi beruházás, pl. nagyobb épület, mert nem 5 perc feltankolni a kocsit, hanem 30 perec."

  Igen, ahogy írtad: MA. Amikor majd csak Magyarországra fog kelleni mondjuk 10.000 db (a 2000 db benzinkutat kiváltandó), akkor már nem ennyi lesz az ára. És szakadjunk már el attól, hogy a benzinkút átavanzsál elektromos "kút"tá. Ma a tankolás egy szükséges rossz tevékenység, amiért valahol meg kell állnod (azért valahol, mert az uticélod mellé nem tehetnek benzinkutat a korábban felsoroltak miatt), míg ha kvázi bárhol töltheted az autódat, akkor ez egyszerűen nem lesz téma. Pl. megállsz egy parkolóban és a töltés automatikusan, bármilyen manuális folyamat nélkül elindul.
  Úgy viszonyulsz ehhez, mintha az autózás elterjedésekor a benzinkutakat a nagy rétek mellé kellett volna telepíteni, mert előtte ott tudtak legelni a lovak.