• NEXUS6
    #61
    Volt már erről jó pár cikk. Az a dúrva, hogy még mindig itt tartunk. Egy számadattal akarunk mindenkit jellemezni. A cikkben található teszt ezen túllép, csak éppen az emberi agyra jellemző kb 6 funkcióból mér 2-3-at.

    A lentebb belinkelt teszt meg kb egyet.
    A mensa oldalán található teszt 3-4-et.

    Szóval általában tesztelni szokták, a logikai képességet, az alakfelismerést, a nyelvi képességet, szókincset, a matematikai képességet. A mensa tesztek is kb itt megállnak.

    Olyan apróságok kimaradnak, mint a lentebb említett példából is visszatükröződő szociális intelligencia, a zenei képességek, a térbeli tájékozódási képességek.

    Való igaz, hogy van jó pár olyan ember, aki a logikai, matematikai, esetleg nyelvi képességekből jól szerepel -jellemzően bal agyfélteke-, de a szociális képességek, térbeli tájékozódás, rajz, grafika, zenei képességek terén -jellemzően jobb agyfélteke- elhasal, és fordítva.

    Az IQ tesztet bal agyféltekés emberek találták ki balagyféltekés dominanciájú emberek egyfajta felsőbbrendűségének kimutatására.
    A legtöbb teszt nagyjából használhatatlan önmagában annak megállapítására, hogy milyen jó csoporttag, munkaerő az adott emberke.

    Ismertem olyan srácot, aki ebből a felvillanós számos, alakzatos tesztből rekordot csinálna, a keresztrejtvényeket úgy fejtette, hogy előbb beírta a megfejtést. De szinte semmilyen más képessége nem volt túl jó, sem a matematikai, de talán még a logikai sem. Problémái voltak a beilleszkedéssel, egyszerűen hülyeségeket csinált a katonaságnál, ha kapott valami hót egyértelmű parancsot. Nem volt autista, csak olyan kis hihetetlenül szerencsétlen.