• Ulkesh
    #1
    "A Google Android ennek éppen ellenkezője, legalábbis ami az egyénire szabást illeti. Itt nemcsak a készülékek összetételét és külsejét módosíthatják az egyes gyártók és forgalmazók, hanem a szoftver alapvető komponenseit is, a kezdőképernyőtől kezdve az alkalmazásokig. "

    Ami ha a hírek igazak, akkor a 3.0-tól megváltozik. Itt is életbe lép a minimális hardverkövetelmény és az OEM-ek megrendszabályozása. Az, hogy a felhasználó szabadságát mennyiben fogják korlátozni, az még a jövő zenéje. A Google kettévágja az Android piacát, az olcsó szegmensben megtartják a 2.1-es, 2.2-es rendszereket, a felső és prémium kategóriában, nomeg a tabletek területén a 3.0-t ajánlják. Ezzel, és az új rendszerek piacra dobásának lassításával (évente csak 1 új verzió), megpróbálják a most meglévő hardveres és szoftveres fregmentációt csökkenteni és idővel megszüntetni.

    "Egy félig nyitott platformként értékelhető, amely komoly kötöttségekkel érkezik a hardveres téren, ám szabad kezet enged az OEM-gyártóknak a felület egyénire szabását illetően. "

    Ez nem igaz, a Microsoft semmiféle módosítást nem engedélyez az OEM-ek számára, a HTC is csak egy saját HUB-ot helyezhetett el.

    --

    Lesz a piacon még pár játékos, amivel érdemes számolni.
    A legígéretesebb a Nokia-Intel összefogásból érkező MeeGo, ami egész konkrétan a Google letörésére készül egy olyan rendszerrel, ami netbookoktól a tableteken és TV-ken át a mobilokig minden hardveren működni fog, ha az Intel segítségével sikerül a Nokiának átlépnie az elmúlt évek impotens piaci és technológiai működését, akkor ezzel a rendszerrel nagyon komolyan megzavarhatják a kialakult piaci felállást.

    A HP által felvásárolt WebOS sem halt ki, rövidesen bemutatásra kerülnek a HP új tablet és smartphone eszközei, amik erre a rendszerre alapoznak.

    A Samsung Bada-ja is szépen csendben fejlődik, szemmel láthatólag bár más rendszereket is támogat a Samsung, de gőzerővel fejleszti saját platformját is.

    No és nem szabad elfelejtkezni a Symbian-ről sem, mert ugyan ma már nem számít igazán modern megoldásnak, de az alsó és közép kategóriás smartphone-ok legtöbbjén ez a rendszer fut és ezzel a rendszerrel adják el a legtöbb mobilt még ma is.

    --

    Szerintem ebben a versenyben nem lehet győztest kikiáltani, mert az eredmény mindig attól fog változni, hogy mit nézünk.
    Eladási számokat? Tudást? Támogatást? Stabilitást? Alkalmazások számát, minőségét? Bármit veszünk alapul, mindig más lesz a nyertes és igazából a verseny még el sem kezdődött.
    Én úgy gondolom, hogy a smartphone rendszerek igazából csak jövőre fognak komolyan megmérkőzni a vásárlók kegyeiért (érdekes és e-téren izgalmas évnek nézünk elébe).