• halgatyó
    #6
    Az összes szélerőműről szóló hírnek ugyanazok a gyenge pontjai: a hazug adatok!
    Mert az elhallgatás is a hazugság egy formája.

    Minden erőműnek van egy névleges maximális teljesítménye és van egy tényleges, egész évre átlagolt teljesítménye. Az eddigi erőműveknél megszoktuk, hogy a kettő nem tér el lényegesen.
    Egy leegyszerűsített példa: legyen egy hőerőmű névleges teljesítménye 600 MW. És legyen minden évben 1 azaz 1 hónap állásidő karbantartás, javítás céljából. Vagyis az erőmű évente 11 hónapot dolgozik, 1 hónapot áll.
    Ez esetben a TÉNYLEGES, egész évre átlagolt teljesítménye 550 MW lesz. (1/12-eddel kevesebb, mint a névleges.)

    De mi a helyzet a szélerőművekkel?
    Képzeljünk el a szélirányra merőleges 1 m2 felületet, amelyen v sebességgel áramlik keresztül a levegő.
    Ekkor -- feltéve, hogy a levegő sűrűsége 1,3 kg/m3 -- ezen az 1 m2 felületen keresztüláramló teljesítmény 0,65*v^3 (kiírva: nulla-egész-hatvanöt-ször-vé-a-köbön)
    Ennek valahány százalékát tudja hasznosítani a szélturbina. Ha ez a kihasználási tényező 10%, akkor a levehető teljesítmény egy A felületű szélturbináról A*0,65*0,1*v^3

    Például: egy 50m átmérőjű szélkerék felülete 25^2*pi azaz kb. 2000 m2.
    Ha a szél 20m/s sebességgel fúj, és HA az előbbi 10% szélkihasználási tényezőt tételezzük fel, akkor a levehető teljesítmény 1,6 MW.

    Itt két dolgot látni kell:

    1.) Ez az 1,6 MW nem valami sok, ha egy 50m átmérőjű (tehát legalább 80m magas tornyon elhelyezett) szélerőmű beruházási költségeihez viszonyítjuk.

    2.) Ha a szél csak 5 m/s sebességgel fúj, akkor a lejövő teljesítmény -- lévén a szélsebesség KÖBÉVEL (!!!) arányos, csupán 1/64 -ed része lesz az előbbinek, ami majdnem nulla a névleges teljesítményhez képest!

    A szélerőmű mechanikai szerkezetét és a generátor teljesítményét valamilyen maximális szélsebességre (valahol 20-30 m/s körül) tervezik. A beépített anyagok és berendezések árát ez határozza meg.
    Ha ehhez képest csak pár százalék teljesítményen megy a rendszer, az bizony elképesztően gazdaságtalan az eddigi erőműveknél megszokott fogalmaink szerint.

    A szélerőművekről szóló hírek gyakorlatilag dicshimnuszok, tirádák, "angyalok kara" meg hasonlók. A gyakorlati problémákról hallgatnak mint a sír.