• NEXUS6
    #14
    Felhasználói szinten ismertem és államvizsgáztam egy elektromechanikus analog rendszerből, ami ha úgy vesszük nagyon dúrva volt.:D

    Biztosította a parancsok kidolgozását 2 darab légicél elfogásához, 2 másik vadászgéppel. Mindent magától csinált, gyakorlatilag a fogaskerekek egy viszonylag bonyolult differenciál egyenletet tudtak kiszámolni. A viszonylagos gyenge pont az adatbevitel volt, ezt 4 db baka oldotta meg. A saját képernyőjükön joystickkel rávitték a markert a céljelre, amivel legenerálták annak koordinátáját. Volt vagy 100 bit memóriája, asszem az digitális volt, és mágneses alapú, és a rendszer atomháborúban viszonyai között is működött (volna).
    Kircsi egy szerkezet volt, ma persze egy teló kb 1000000X annyit tud.


    Szóval az biztos, hogy a jelenlegi elektronikus digitális technológia nagyon jó. De nem mindenre a legjobb és a technika erőforrásainak kihasználtsága röhej, óriási mennyiségű redundáns adatot mozgatunk, az operációs rendszereink, a programjaink tele vannak kihasználatlanul bekapcsolt funkciókkal. Persze meg tehetjük, mert bírja a vas.


    Ez a digitális szerkezet viszont csodálatos mérnöki szempontból, döbbenet, hogy már akkor ilyen szerkezeteken gondolkodtak és hátborzongató belegondolni, hogy ha elterjed valamennyire mi mindent megváltoztathatott volna.

    Jó kis steampunk regény szerintem a Mars 1910, épp mostanában olvasom, mintha erről, vagy legalább is hasonló berendezésről is szó lenne benne. Ott a hatalmas pályaudvarokon a váltók állítgatását automatizálták vele.