• kvp
  #12
  "Ez a terület még is messze van a mainstream technológiától, nagyságrendekkel kevesebb forrást fordítunk ilyen hibrid csippek fejlesztésére, mint az új X magos, X megaherces, X86, vagy más elterjedt architektúrájú digitális csipek fejlesztésére."

  Katonai es tudomanyos celra mar ma is kaphatoak ilyen chip-ek. Az x86-os architektura fejlesztesebe meg nem igazn fektetnek penzt, igazabol a mostani legujabb megoldasok is a PII-es architekturajat hasznaljak, mivel a P4 utan rajottek, hogy ez egyreszt jobb, masreszt evekig lehet fejlesztgetni, a pipe-ok atkonfiguralasaval. Amire sok penz megy el, az a szilicium alapu technologia fejlesztese, amibol az analog chip-ek is profitalhatnak.

  "miközben egy már létező analóg, vagy analog/digitális hibrid csippel szuperszámítógépeket tudnánk helyettesíteni."

  Van ilyen, pl. az amerikai raketavedelmi rendszerben is ilyeneket hasznalnak. Es anno en is ellenoriztem, hogy lehet-e egy analog/digitalis hibrid cnn chip-et kodtoresre hasznalni. Lehet...

  Visszaterve a cikkre:

  Megneztem a gep mukodeset, es mai szavakkal egy harvard architekuraju altalanos gepet jelent, decimalis integer aritmetikaval. A tamogatott utasitasok:
  -load variable
  -store variable
  -add, substract, multiply, divide, stb.
  -shift left, shift right, etc.
  -unconditional relative jump
  -conditional relative jump
  -i/o port input
  -i/o port output
  -halt
  -no operation
  A gepben van egy mechanikus adat memoria, egy lyukkartyas program memoria, egy regiszter (mill, lasd fenti kep) es egy darab flag (run up lever). Program szamlalo nem kell, mert a lyukkartyas memoria fizikai mozgatasaval tarolja az eppen futo kartya (utasitas) poziciojat. Gyakorlatilag ezt az elvet koveti minden mai szamitogep, csak az adat es a program memoria kozos taroloban van. Ez utobbit hivjuk Neumann archiekturanak.

  Az elso hasonlo es megepitett gep egyebkent a lyukkartyas szovoszek volt, ami a teljes utasitas keszletbol csak az i/o port write-ot es az unconditional jump-ot tamogatta. (mivel fix programu volt es csak vezerlesre hasznaltak) Neumann egyebkent a Babbage fele gep papiron futo valtozatat hasznalta a programozas alapelveinek oktatasara. A mai legjobb megvalositasa a klasszikus Babbage fele gepnek a microchip pic mikrovezerlo, ami a nasa apollo navigacios szamitogepenek leszarmazottja es vegulis eljutottunk vele a Holdig.