• NEXUS6
    #11
    Én is azt látom, hogy ugyan ilyen jó kis otthonos gödörben vagyunk sok szempontból.

    Pl. hiába alapozták meg jó 100 éve a komplex dinamikus rendszerek elméletét, fektették le matematikai alapjait annak, amit káoszelméletnek hívunk, még mindig csak kapargatjuk valami nagy és értékes aranyrög felszínét.

    Pl azért is mert a digitális eszközeink, az adatok kvantálásával, kvázi kerekítésével kizárják azt, hogy a számtek eszközeinkkel ilyen fajta rendszereket modellezzünk. Vagy legalább is iszonyú számtek teljesítményre van szükség ilyen modellek futtatására, miközben egy már létező analóg, vagy analog/digitális hibrid csippel szuperszámítógépeket tudnánk helyettesíteni.

    Azért érdekes ez a terület, mert pl. viszonylag egyszerű logaritmusokkal olyan hihetetlenül bonyolult mintázatokat hozhatunk létre mint a fraktálok, de ez csak egy gyerekjáték, egy kalidoszkóp, vannak sokkal komolyabb, gyakorlati alkalmazások.

    Pl. az emberi idegrendszert modellező hibridcsippeket képfelismerésre, mesterséges halló és látószervek készítésére használjuk már ma is, és valószínűleg a mesterséges intelligencia kulcsa is itt van.

    Ez a terület még is messze van a mainstream technológiától, nagyságrendekkel kevesebb forrást fordítunk ilyen hibrid csippek fejlesztésére, mint az új X magos, X megaherces, X86, vagy más elterjedt architektúrájú digitális csipek fejlesztésére.