• roliika
    #5
    Letartóztatás.
    (Amúgy mutatja, hogy eeeeeekkora a felhőőőő)
    Én voltam a hazai Azure technológia bemutatásán és egyáltalán nem győzött meg.
    Nem a technológiával van baj, de még csak nem is a biztonsággal.
    Hanem az árral.
    Persze, hogy ennyire el akarják adni...
    Egy rövidke ismertetőt leírok, miről van szó egész pontosan és érthetően.

    Ugye, ha vásárolsz itthon tárhelyet a weblapodnak, vagy szolgáltatásodnak, akkor 90%ban egy itthoni szerverfarm egy számítógépére kerül amit sok esetben 18 év körüliek működtetnek zsebpénz szerzés céljából.

    Viszont néha az informatikai ismereteik erősen hiányosak ezeknek a "szolgáltatóknak", így eshet meg, hogy tesco pc-t tolnak be szervernek..raid nélkül.. és ha elszáll a vinyó akkor mindennek annyi...vagy ha raid meg is van, a dupla cserélhető redundáns táp meg nincs...ha meg mégis akkor meg nincs hozzá rendszergazda.

    Nos a felhő rendszerek pont ezt küszöbölik ki.
    Vesznek iszonyú sok SZERVERT, aminek mindegyikre redundáns, összekötik őket, és rendes ilyen kamion méretű konténerekbe teszik őket...előre bekonfigolva..tehát a szabad ég alatt is elvan egy táppal meg egy hálókábellel az egész kóceráj.

    Több száz vagy ezer gép van egy ilyen konténerben, és csak akkor cserélik ki a full konténert ha minden gép megdöglött benne...ugyanis mint mondtam redundáns a teljes rendszer...1 adatod 3 példányban van meg a világon elosztva ilyen konténerekben, tehát a nemzetközi sávszélesség garantált...ami itthon a szolgáltatókról nem mondható el.

    A szolgáltatás vásárlása úgy néz ki, hogy megmondod mi kell.. pl kell neked egy Javas, php-s ASP.netes gép, 50 giga tárhellyel és 10 giga adatbázissal meg 16 giga rammal...10 perc alatt belövik a virtuális gépet ami a redundáns rendszereken fut, és uhhu már kapásból használhatod is..és tutira mindíg elérhető lesz.

    Viszont...hogy mennyibe kerül az a nem mindegy.
    Ha egy alap virt gépet kérsz és nem is használod, az havi 11 000 Ft, tehát éves szinten 120 000 ft... egy komolyabb amit már lehet is használni és van adatforgalmad, az havi 60 000 ft... tehát éves szinten 720 000 ft... és ugye nem kell mondanom hogy ennyi pénzért saját szervered is lehetne...

    http://www.microsoft.com/windowsazure/offers/popup/popup.aspx?lang=en&locale=en-US&offer=MS-AZR-0003P itt vannak az árak..nézzétek át.

    Mindenért fizetsz.. a gép indításától az adatforgalmon át hogy hány processzor, hogy van e hozzá adatbázis.. az adatbázis forgalomért...mindenért.