FSV Mainz 05
  • green6k
    #4
    Teljes csapatnév 1. Fußball- und Sport-Verein Mainz 05 e.V.
    Becenév Die Nullfünfer (05-ösök)
    Alapítva 1905
    Stadion Stadion am Bruchweg
    Vezetőedző Jörn Andersen
    Elnök Harald Strutz

    1903-ban már próbálkoztak sikertelenül egy labdarúgócsapat megalapításával Mainzban. Két évvel később 1. Mainzer Fussballclub Hassia 1905 néven jött létre a mai csapat jogelődje. Az új csapat Dél-német Ligában játszott. Pár év múlva egyesült az FC Hermannia 07-tel (régi nevén Mainzer TV 1817),aminek eredményeképpen jött létre az 1. Mainzer Fussballverein Hassia 05 elnevezésű klub. 1912 augusztusában elhagyta a nevéből a "Hassia"-t.
    Az első világháború után, 1919-ben újabb egyesítés történt, ekkor a Sportverein 1908 Mainz olvadt be. A klub új neve 1. Mainzer Fußball- und Sportverein 05 lett.
    Ezen időszakban számos regionális bajnoki címet nyert, mikor 1921-ben beindult a nemzeti bajnokság sikeresen kvalifikálta magát a sorozatba.
    A késői húszas- és a korai harmincas években értékes eredményeket ért el Majna/Hessen Körzeti Liga Hesseni csoportjában, köztük 2 első helyet 1932-ben és 1933-ban. Ezek alapján az eredmények alapján jogot nyert arra, hogy újraszervezett bajnokságban a Gauliga délnyugati csoportjában induljon, ahonnan az első évükben rögtön kiestek.
    1938-ban felső nyomása egyesültek a Reichsbahn SV Mainz-al és a második világháború végéig
    Reichsbahn SV Mainz 05 néven szerepeltek.

    Út a Bundesligáig:
    A csapat 2002-ben és 2003-ban is nagyon közel állt a feljutáshoz. Utóbbi alkalommal eggyel rosszabb gólkülönbségük miatt nem jutottak fel. A rivális Eintracht Frankfurt az utolsó pillanatban szerzett góllal jutott fel a német labdarúgó-bajnokság legmagasabb osztályába. Egy évvel később azonban sikerült felkerülniük, megelőzve az Energie Cottbust.

    Liftezés a Bundesliga és a másodosztály között:
    A 2005–06-os bajnokság során a középmezőnyben (11. helyen) végzett a Mainz, ám a látszólag magabiztos bennmaradás közel sem volt olyan egyértelmű. (a kieső helyektől mindössze 5 pont választotta el a csapatot) A következő szezonban azonban leesett az eddig csak rezgő léc, mivel a gárda mindössze 8 megnyert meccsel, a 16. helyen végzett a 18 csapatos bajnokságban, ezzel véget vetve a három évig tartó Bundesliga tagságuknak.
    A 2007/08-as évadot így a Bundesliga 2-ben kezdte a csapat, és egy rendkívül izgalmas hajrá után a szurkolók körében csalódást jelentő negyedik pozíciót szerezték csak meg, így nem sikerült az azonnali visszajutás. Ami nem sikerült akkor, az sikerült a 2008/09-es bajnokságban, ahol az Mainz végül a bajnok SC Freiburg mögött a második helyen zárt, így két év másodvonalbeli szereplés után a 2009/10-es évadot újra a legjobbak között kezdheti.

    Újra a legjobbak közt:
    A vezetők célja a biztos bennmaradás kiharcolása a Bundesligában, ennek szellemében a csapat - 7 távozó mellett - 8 új játékossal erősödött eddig. A két legnagyobb fogás kétségtelenül a Panathinaikósztól érkező, az "osztrák Beckhamnek" tartott Ivanschitz, valamint a legutóbb a spanyol Getaféban szereplő, német U-21-es válogatott Eugen Polanski. Mostmár Szalay Ádámmal a keretükben, aki a Real Madrid Castillából érkezett kölcsönbe.


    /forrás:wiki/