okosan gyerekek#13
nálad mért objektív mérőeszköz az eladási erő? Azér' mer' sokan gondolták, hogy a Föld lapos, még nem volt az. Nem beszélve arról, hogy csak az mér eladásban, aki profitot akar, és szerintem a te profitod nem a Nokia bevétele a készülékeken, hanem az, hogy milyen készüléket kapsz kézhez egy havi fizetésedére, vagy éppen mire írsz alá egy két év hosszú láncot a karodra. Szóval népszerűségi indexben azok méregetnek, akiknek nincsen saját értékítélő-képessége, és muszáj mások tömeges megítéléséből döntéseket hozni. Csak kérdem én, mi van akkor, ha az a sok majom is csak egymást követte, amikor megvették a terméket? :)
Az viszont, hogy ez a készülék hány ponton hoz forradalmi újításokat az annál objektívebb, ráadásul könnyen le is mérhető. A Nokiához képest nagy szó, hogy végre van benne 3.0-ás bluetooth, ami mellesleg nevetséges, hisz ez egy szoftveres átalakítás, ami lehetővé teszi, hogy az erre hitelesített készülékek a pár kilobyte-nál nagyobb fájljaikat a wi-fi-vezérlőjükön át forgalmazhassák. Viszont ezt már mások megcsinálták. 12 megapixel? Hát vannak már páran előtte. Adjuk meg azt az előfeltételezést, hogy a kezelőfelületet, a névjegyzék hiányosságait, mint a beosztásra, becenévre, munkahelyre és egyéb címkékre keresést egy legelső profiljában kommunikációra alkotott készüléknél kiküszöbölik, lehetővé téve mindazt. Meg egyéb tényleg alap dolgokat megcsináltak, tehát elmondhatjuk, hogy a Symbian mára kiforr, és felveszi a versenyt a vetélytársakkal(?), de itt is fennáll a tény, hogy például az apple oprendszere(ami multi taskre jó ideig nem volt hitelesítve) felhasználó barátabb volt, tehát ebben sem lesz forradalmi. Nincs még benne 4G, a túl parton a HTC már ilyenekkel készül. Végre lehet vele pinch to zoom-olni, talán mást is lehet majd vele két vagy több ujjal! Az iphone ezt mióta tudja? Amiben ez a telefon az első, az nagyjából annyiban zárul, hogy a HDMI-s TV-ken megjelenik majd egy kurzur, amitől kicsit közeledik a mobiltechnológia a számítógépekhez, hogy "érintős TV-t" lehet csinálni a kamerájával a TV-nkből, USB-drive-okat lehet beledugdosni, meg a jack ki-bemenetből már FM-et szór, amitől jelentősen javulni fog annak minősége. Oszt ennyi.
Amit én mondtam, vártam és várok el, az az, hogy egy az N95 innovatív szintjéhez mérhető készüléket dobjon piacra. Ha számszerűsíteni akarjuk, az volt az első TV-re köthető mobiltelefon, 5 megapixellel szerelt készülék, DVD-miőségű videókat felvenni képes darab, továbbá, amely lebírt akadás mentesen játszani akár 700 megásnál kisebbre nem konvertált filmeket is (ide a SIM-kártyával nem szerelt PDA-kat nem számoljuk, mert az nem telefon), elsőként lehetett róla a 3g-s internetet szórni wi-fi-n keresztül, ráadásul mindezt -- ellenben a többi gyártóval -- a Nokia telefonjáról legálisan, ami mögött a többiek a tulajdonosok szemében csak kullogni tudtak, védve az operátorok érdekeit, akik nem örültek, hogy egy SIM-kártyáról 5-en netezhetnek példának okáért. A piac legnagyobb kijelzőjével szerelt nem érintőképernyős mobilja volt, és a designról is csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni a 8 gigásnál. Kb. csak annyira, hogy miután megvettem a telefont, a debütálást követő pár hónapban, dugdosnom kellett az utcán, hogy ne nézzék ki a kezemből. Ez ma talán egyetlen telefonról sem mondható el, erről a darabról sem de az iPhone-ról sem igazán. Mert az eléggé tömegkészülék lett, amikor meg nem volt az, akkor sem volt kiemelkedően meglepő látvány, az N95 idejében már sokan érintőskészülékekkel rohangáltak, persze ilyen hitvány mit t'om én mikkel első sorban, de abból a masszából az iPhone nem tudott kiemelkedni ki annyira, mint amennyire egy N95 kiemelkedett -- más kérdés a kezelőfelület, ami természetesen mindenkit elkápráztatott az előbbi esetében.
Szóval az N8 4 újítást hoz a teljes piaccal összehasonlítva, melyekből egyiket sem kívánom alul értékelni, mindnek nagy hasznát venném, de ehhez képest egy N95 ha a presztizst, mint szempontot is számon tartjuk -- márpedig hogy ne tennénk -- akkor 7 ilyennel bír. A nokia spórolgat az ilyen dobásokkal, hogy legyen majd még mit eladnia legközelebb. Kérdéses, ha ezt a politikát folytatja, amíg a többiek itt-és-most akarnak meggazdagodni, bele pakolva az újabbnál újabb dolgokat, mennyi ideig lesz képes ezt profitálóan csinálni, ergo, hogy van-e egyáltalán értelme annak, hogy ezt a gusztustalan, a vásárlói bizalmával visszaélő politikát folytatják.
Mellesleg, ha a Beam-et kidobták volna, az egész high-end piacot letarolta volna, nekem ez a véleményem, és nem kívánok ilyen szardarab készülékektől elszállni, mint ez az N8-as, de jöhet akár az N9-es is, amiből visszább vesznek majd a kamerából, nehogy túl jó legyen. :) Csak nehogy megártson ez az óvatoskodás...