Emberi kultúrák, és a tengerszint változása
-
Pares #102 Ezekben a cikkekben csak egy becsapódásról írnak, viszont a dokumentum filmben, amit én láttam, ott nem csak egyről volt szó. A hosszú felvezető után, amiben kielemezgették, hogy nagyon nagy valószínűséggel volt valamilyen becsapódás, tovább mentek, és további bizonyítékokat mutattak be. Mélyebbre ástak, és valamivel annál is régebben hasonló üledékes rétegeket fedeztek fel, amik egy újabb becsapódást támasztottak alá, az viszont, ha jól emlékszem, valamikor 15-20 ezer évvel ezelőtt történhetett, míg az előzőt úgy 12-13 ezer évvel ez előttre (tehát Kr.e. 10-11 ezer évre) datálták. Ezzel meg lehetne magyarázni a robbanás szerű tengerszint változást!
Tehát a jelenlegi bizonyítékok alapján volt becsapódás, több mint valószínű, hogy valahol Észak-Amerikában.
A másik dokumentum filmben, amit már említettem, a hirtelen, vízözön szerű gleccserek és jégmezők alatt lévő víz kirobbanásáról és lezúdulásáról beszéltek, szintén Észak-Amerikában, és mindez szintén ebben a 12-13 ezer évvel ezelőtti időközben történt.
Mindezekre még rátesz egy lapáttal a korai driászban kezdődő lehűlés, amit ugyebár nagy valószínűséggel ez a becsapódás okozott.
Szóval minden összefügg mindennel.
Ui.: Előző hozzászólásomban korai driász helyett korai triászt írtam. Ez úton is javítanám.