Komolyan aggódom érted.
Na, jó, vigasztaljon az, hogy Nexus6 véleményét elfogadom, és teljesen egyetértek vele - és nagyon örülök, hogy itt van, mert mindig emlékeztet épp akkor és épp arra a részletre, amelyet amúgy én is tudok, de épp nincs a fókuszomban -, hogy a hunok bejövetelekor a római hadsereg is szedett-vedetté vált, rengeteg idegenlégiós szolgált már akkor. De a nagy birodalmak hadseregei mind szedett-vedettek voltak, ezt is el kell ismernem, vagy fokozatosan azzá váltak. A vége felé már pl. az egyiptomiaknál is (akik a homogenitást elég sokáig, kb. 2000 évig bírták!) megjelentek a núbiaiak, meg a líbiaiak, meg isten tudja még kik.
Visszatérve a témánkhoz: nevetek magamban, amikor bírálom a zsidókat, és felujjong az egyik tábor, és amikor meg bírálom a hunokat, vagy akár a magyarokat is, akkor beüt a krach, a zavarodottság, a kiábrándultság, stb. stb.
Hát ilyen vagyok, kritikusan szemlélem a történelmet, de van amikor engem is elfog a pátosz, és dicshimnuszokat zengek egyes korokról, vagy személyiségekről. Ezeket egymás mellé kell tenni.
Egyébként, baromira nem értem ezt a nagy felindultságot, ugyanis önbizalom szükségessége ide vagy oda, ha nem szembesítjük magunkat a múltbéli hibákkal, akkor újból és újból megismétlődnek a kudarcok. Görgetjük fel a súlyos szikladarabot a dombra, újból és újból, egy emberéleten át, de több emberöltőn át is, mint Sziszifusz. Elismerem, hogy nagyon csábító amit egyes szomszédos népek művelnek. A románok régóta, a zsidók is, és újabban a szlovákok is. Történelmet kreálnak maguknak. De megfigyeltem pl., hogy a Wikipédia cigányokról szóló cikkében csalafinta kezek olyasmiket írkáltak be, hogy a cigányok esetleg Indiában harcos törzs voltak. Biztos túl jól harcoltak ott, ezért kellett eljönniük. Ezek mind csapdák, amelyekbe belesétálnak a mítoszkreálók, a kevés önbizalommal rendelkező népségek. Elsőre előnyösnek tűnik ez a turpisság, de hosszú távon garantált a kudarc. Gondolj bele, bemagyarázod magadnak, hogy te fel tudsz emelni 250 kilót, olyannyira, hogy te is elhiszed, és fel is akarod emelni. Na ekkor jön a sérv, és az ínszakadás. Csak ki kell várni. Nem könnyű, mert elég sokat kell rá várni, de nem egy emberöltőben kell gondolkodni.