• NEXUS6
    #100
    Nekem erről a vitáról az a véleményem, hogy mindenkinek igaza van és erre is van egy tudományos szinten is elfogadható álláspont!

    A nemzeteknek szüksége van egy identitását igazoló eredetmítoszra. Ennek előtérbe kerülése úgy nagyjából a nemzetállamok megerősödése kb. az ipari forradalom korára, a sajtó, az írásbeli kultúra elterjedésére időszakára tehető. A modern nemzetállam az a gazdasági alapegység, amire lehet építeni és ami a mai napig a legmagasabb társadalmi szerveződési szint. Lehet itt globalizációval, meg egyesült Európával példálózni, de az államok és a marha erős identitással rendelkező nemzetállamok továbbra is az alap építő elemek.
    Magyarország e tekintetben, mint a régió jó pár országa ilyen szempontból deficittel küzd. Gyakorlatilag hiába volt meg a magyar állami kontinuitás 1000 évre visszamenőleg, azonban az utóbbi 500 évben nem beszélhetünk önálló Magyar nemzetállamról. Mindig valamilyen másik hatalom bábállama voltunk, és így hátráltatva volt a nemzeti identitás megerősítése.

    A nemzeti identitás fontos eleme tehát az eredet mítosz, ami a zsidóknál a Bibliára épül. A zsidók viszonylagos előtérbe kerülése az Euro-Atlanti térség gazdasági megerősödésére tehető, és ők nagyon sikeresen meg tudták csinálni a nemzeti identitásuk megalkotását, és most már erős nemzetállam(okkal) is rendelkeznek.
    Annyira sikeres az ő nemzeti eredetmítoszok, hogy senki nem gondolkodik el olyan dolgokon, amelyek nyilvánvalóan baromságok (tudományos szempontból) mert a Bibliát a tudományos szinten is alapműnek "szentírásnak" tekintik. Olyan dolgokon vitatkoznak, amelyeknek nincs történelmi alapja, legendák.
    Miközben a zsidó nép valójában valamikor Krisztus előtt 1000-500 körül alakult ki, olyan az eredetmítoszukban szereplő legendákról vitatkoznak, amelyek tényleg csak legendák. Volt valaki, valamikor, csak nem az, nem úgy hívták és nem ott. A legenda "legyártásánál" viszont nem az abszolút tudományos hitelesség a lényeg, hanem azok az értékek érzelmek és érzések, amit magába tud integrálni és amivel aztán a nemzet tagjai önmagukat és egymást azonosítani tudják.

    A zsidók esetében több szempontból is érdekes a helyzet, mert pl. miközben itt van az Eknathon kérdés a monoteizmussal a zsidóknak és a zsidó tudósoknak ciki lenne ezt így elismerni, ezért ez az elmélet, ahogy olvasom a '60-as évek óta nem tartozik a mainstream tudomány által támogatott elméletek közé. A zsidók számára sokkal jobb kialakulásukat homályban tartani, mint ilyen módon degradálni, és ezt a tudósokon a zsidó tudósokon keresztül biztosítani tudják.

    Csak azt mondom, hogy nagyon helyes, hogy ma Magyarországon megindult végre az, hogy nekiállunk szép meséket eredetlegendákat gyártani, ez nagyon fontos. A tudományos szinten ezeknek az elfogadása, igazolása viszont más kérdés. Sajnálatos, hogy a megkésettségünkből fakadóan az eredetmítoszunknak meg kell felelnie a tudományos kritériumoknak, ami más előttünk járó nemzeteknél ugye nem volt kritérium, mert hogy a nemzeti identitásuk megerősödésekor még tudomány se nagyon volt.

    Másrészt az identitás meghatározásánál majd ott jön elő a dolog, ott válik érdekessé, amikor a magyar identitás integráltságban felveszi a versenyt a zsidó identitással. És ekkor érdekes módon azt látjuk majd, hogy a zsidók elkezdenek felszívódni, mert egyénileg a magyar identitást választják erőteljesebb volta, a belőle sugárzó nagyobb erő miatt.
    Ugyan is Magyarországon valójában marha kevés a zsidó! Akik magukat zsidónak vallják azok identitást vesztett marginalizált emberek, akik ebben találták meg egyéni szinten az identitásukat.
    Csakhogy, és most jön a lényeg, ezek az emberek magyarul gondolkoznak, magyar az anyanyelvük, és a magyar kultúrán nőttek fel, kb olyanok mint a mamutlány a Jégkorszak 2-ben, aki valami mongúznak vagy minek képzeli magát, valójában magyarok. Csak a könnyebb utat választják, amikor az identitásról kéne egyénileg dönteni, mert sajnos jelenleg a magyar identitás még nem üti meg azt a mércét, amivel nemzetközi porondon fel kel vennie a versenyt.