• Komolytalan
    #27
    Szerencsére már itthon dolgozom, így nem érint a dolog, de amíg Óbudán dolgoztam (Újbudán meg laktam), addig felmerült, hogy esetleg járhatnék BKVval. Bringa élből kilőve - nem tudom úgy tárolni, hogy ne keljen lába (lakásba mégse viszek egy sáros-lucskos drótszamarat).
    Volt is lehetőségem kipróbálni a BKV-t pár héten át, amíg az autóm szerelőnél volt (lezúzták, lakatolni kellett), és azt kell hogy mondjam hogy messze nem alternatíva az autónak. Én speciel lesz.rom, hogy mennyit ülök dugóban, mert közben hallgatok rádiót, vagy zenét, és ugyanúgy kiszámlázom, mintha éppen dolgoznék. Vagyis ezen sose idegesítettem magam. De ettől függetlenül is erős csúsztatás az, hogy a BKV, vagy a bringa gyorsabb lenne az autónál. Persze, promó útvonalakon gyorsabb, mondjuk Keleti-Kelenföldi pályaudvar BKV, vagy mondjuk kiskörút bringával. De ha mondjuk megnézed Buda közlekedését, az egy gyász. Nálam így alakultak a számok:
    - kiadás:
    Autónál havi 1 tankolás 15eFt-ért. Ebben benne van a heti 1 bevásárlás, és heti 1 telek is, ahová mindenképpen autóval mennék, mert pl villamoson elég szopó 50 kiló kutyatápot vinni, vagy éppen egy fűkaszát.
    BKVnál havi 9800Ft a bérlet.
    Nyert a BKV.
    De!
    Menetidő:
    Autó 45 perc, 0 átszállás. Esernyőt nem ismerem, kabátom 3 év után derült ki hogy vidéken, a szüleimnél maradt.
    BKV: Villamos 20 perc, busz 20 perc, átlagos várakozási idő 7 + 8 perc, gyaloglás 3+5 perc, össz 63perc. Hoppá, nem is gyorsabb?
    Kényelem:
    Autó: nyáron klímás, télen fűt, van benne rádió, meg hasonlók. Kényelmes fotel.
    BKV: kb 50%-ban fűtött (villamos ritkán, busz gyakran), klíma nyáron egyiken sincs. Jellemzően állóhely, ízületgyilkos "rugózás" (rég ki van hegesztve a teleszkóp).
    Tudod mit? Nekem megért +5000Ft-ot, hogy havi 15 órát kényelmesen autózzak, ne pedig 20 órát kényelmetlenül BKVzak. Már csak azért is, mert az így megspórolt 5 órában ha dolgozok akkor többet keresek 5000Ft-nál egy kicsivel.
    És azt azért elvárnám, hogy ha már a bringát nem tudom hova lerakni éjszakára, hogy ne lopják el, mert közbiztonság, az nincs; ha már tömegközlekedéssel nem tudok közlekedni, mert olyan kib.szott bénán van szervezve, hogy képes lassabb lenni az autónál, és a színvonala is 1-2 vonal kivételével kritikán aluli; ráadásul mindezeket a számomra fölösleges ökörségeket (sündőrség, bkv) az adómból fizetik, akkor legalább ne akadályozzanak abban, hogy kielégítsem a közlekedési igényemet.