• kvp
    #22
    "az átlag 5,5 millárd pixelre jutó , általad 1 Mhz / pixel eredményt , az agyban akkor is össze kell kötnie egy központi vezérlőegységnek ahhoz, hogy a kapott képet ne pixelenként , hanem egybe értelmezze"

    Nem jut el az agy tudati reszehez ennyi adat. A kepekbol eloszor egy melysegi es mozgasterkep keletkezik. Aztan az osszes adat alapjan szegmentalt lista, ez az agy altal felismert targyak vagy targycsoportok listaja, ami mar viszonylag rovid. Ezen targyak kozzul tobbnyire a latomezo kozepen levon fut le az asszociativ felismeres, ami gyakorlatilag egy parhuzamositott statisztikai mintaillesztes. A kimenete mar csak par fogalom.

    Peldaul: bejovo kepek (bitmap) - melysegi es mozgas terkepek (vektor map) - szegmentalt lista (area list) - megfigyelt targy adatai a tudati reteg fele (property list): a falon van, mutatos ora, feher hatter, fekete betuk, haromnegyed 8-at mutat... Ez jo esetben is csak par byte-nyi adat, ennyi megy tovabb az agy tobbi resze fele. (ezekhez a fogalmakhoz kotodo neuronok tuzelnek a mintailleszto adatbazisban) Egy ujsag eseten az elso rapillantasnal peldaul: asztalon van, feher hatter, fekete betuk, ujsag formaju szoveg. Ebbol ket kimeneti fogalom is azonos, tehat nem igenyel kulon kimenetet, mivel tobb bejovo inger eseten is tuzel. Az agy tudati resze ezen mintak alapjan rakja ossze azt, hogy mit latunk. Aztan ha az ember kivancsi ra, akkor alaposabban is megnezi a kerdeses targyat, ami ekkor tobb darabra szegmentalodik, es egyesevel is felismerodnek a reszek, pl. az oranal a gyartoja, a szamok tipusa, ujsagnal pedig megkezdodik a szoveg felismerese, tehat az olvasas.

    Meglepo, hogy mennyire keves adat jut el a tudati retegig a latott informaciobol. Csak azert hisszuk, hogy minden azonnal eljut, mert barmire fokuszalunk a latorendszer pont azt fogja alaposabban feldolgozni. Igy egy teljes helyszin vegignezheto, a nelkul, hogy egy 'kepkocka' alatt kellett volna mindent feldolgozni. Csak par autista kepes egy villanasnyi kep alapjan kesobb mindenre emlekezni, de ez a normal embereknel informacio tulterhelest okozna. (az autizmus egyik oka pont ennek az informacioszuronek a hianya)