• Kara kán
  #106
  "ha egyszer a fekete lyukból semmi sem jön ki, még a fény sem, akkor ott az anyagnak át kell lépnie a fény sebességét, mert különben rohadt egyszerűen kigyönne belőle"

  Marhaság. A tér meggörbül, tényleg meg, és a fény a görbült térben - saját szemszögéből nézve - egyenesen "mozoghat" tovább, fénysebességgel, amely max. c.

  De igazából egy fekete lyukban a tér, az idő és az anyag eggyé válik - ez a lényeg! - így semmi értelme szökési sebességről, felületekről, meg ilyenekről beszélni.

  A fény rezgése megszűnik, kisimul a szingularitásban, így aztán pláne nincs értelme sebességekről beszélni. A fekete lyuk külső gömbfelületéről meg nem pattan vissza semmi, inkább rólad pattantak le a fizika órák. A fekete lyuk ugyanis elnyeli a belehulló anyagot.
  Persze, ez nagy gond, mert ha mást nem, az elektromágneses sugárzást folyamatosan nyeli el a fekete lyuk, állandóan zajlik a világegyetemünk anyagának elszipkázása, elnyelése, és ennek előbb-utóbb nem lesz jó vége. De addig élhetünk, mint Marci Hevesen, jó sokáig.