• lapaleves
    #9
    nemrég vettem egy 17 éves Miele mosógépet, összesen nem volt sokkal több 20 ezernél. ha jól tudom direct drive.

    ha jól értem az iphone app meg az lcd nem ugyanazon a készüléken van. ettől függetlenül pont a Miele az, aminél nem várja az ember, hogy elromlik. Mieleben egyébként is már több, mint egy évtizede jellemző az rs-232, hogy tudj fw-t frissíteni ha a laborban kitalálnak valami mégjobb protokollt.

    a mosogatógép máshogy mosogat. pl nem feltétlenül használja el a mosogatószert ha előmosáskor erős vízsugárral levereti a zsíros maradékot. nem folyóvizes mosogatásnál ezt nemigen tudod megcsinálni, folyóvizesnél meg nem ennyiből. mindemellett a sót és az öblítőt is pontosabban adagolja.

    egyébként meg nemigen látom a nagy energiamegtakarítást, az egyetlen fícsör az iccakai áram volt a cikkben, ami féligazság.

    érdekes gondolatot hallottam múltkor, miszerint valaki a passzív házban úgy fűt, hogy nem engedi le a kádból a vizet. ezt nem lenne nehéz alkalmazni a mosógépekre / mosogatógépekre, csak egy nagyobb keresztmetszetű radiátor kéne a szennyvízcsőre egy ventivel. télen aktív, nyáron nem. de ugyanez igaz a víz betápra is, kötelezővé kéne tenni a melegvíz (napkoli) fogadására képes mosó(gató)gépeket.

    azon is filóztam, hogy a hűtő vajon hatékonyabb lenne-e egy kis ventilátorral megsegítve hátul. elméletileg alacsonyabb lenne az egyensúlyi hőmérséklet, kisebb lenne a terhelés a kompresszornak. de lehet rosszul gondolom.