• halgatyó
    #2
    Furcsa ez a cikkbeli hír, több okból is.

    Egyrészt furcsa, hogy bizonyos adatok (a kevésbé fontosak) meg vannak adva, míg az igazán fontosakról akkora a hallgatás, hogy az már feltűnő.
    Megtudhatjuk, hogy a epülés 10 percig tartott, hogy az elért magasság 309 km volt, megtudhatjuk hogy 300 méter hosszú volt az a szalag, és 2,5 cm széles.

    Ám a legfontosabbakat nem tudhatjuk meg, és úgy van fogalmazva a cikk, hogy a legtöbb embernek eszébe se jusson feltenni a kérdéseket. Igen hallgatás és hallgatás között különbség van.

    Akkor én most felteszem:
    -- azok az elektromos töltések nyilván NEM maguktól folytak végig a fémszalagban. Mekkora áramot kellett biztosítani, és ehhez mennyi energia kellett?
    -- Mekkora erő hatott eközben a szalagra? Milyen irányban állt a szalag a szonda mozgásirányához és a Föld mágneses teréhez viszonyítva? (egy rajz többet árulna el, mint 2 oldal szöveg)
    -- Mekkora erő fékezte (vagy gyorsította a szondát?) Ez a pályaadatokból akkor is ki kell hogy derüljön, ha erőmérő nem volt (nincs is rá szükség, pont a szonda mozgásának pontos mérése helyettesíti)
    -- Ha ezt a szalagot később rendszeresíteni akarják, akkor gondoskodni kell a visszahúzásáról, amikor nincs szükség rá.
    Van egy elvi probléma is az egésszel, de az annyira különbözik az eddig leírtaktól, hogy másik hozzászólásba teszem.