• halgatyó
    #28
    A C14 bomlását a hétköznapokban előforduló hőmérséklet (néhány ezer fokig) és fény NEM befolyásolja. Sőt, a minta C14/C12 arányát sem.

    A C14 kormeghatározás pontatlansága abból (is) ered, hogy a C14 keletkezési üteme az évszázadok során ingadozott. Az ingadozás fő oka (amennyire én tudom), hogy a C14 a levegő nitrogénjáből keletkezik egy nagyenergiájú proton hatására (p,n) reakcióval.
    A nagyenergiájú protonok a Naprendszeren kívülről jövő kozmikus sugárzás részecskéi. A naptevékenység erősödésekor a kozmikus sugárzás gyengül, emiatt a C14 keletkezési rátája is csökken.

    Természetesen a kormeghatározás pontosságát méréstechnikai oko is rontják, ugyanis a C14/C12 arány INDULÓ értéke (t=0 időpillanatban) nagyon alacsony (1:10^12 nagyságrendű). Ahogy a felezési idők telnek egymás után, kb. 10 felezési idő után már radioaktivitás méréssel nem mérhető, ez kb. 50 ezer évet jelent.
    Tömegspektrometriával még két felezési időnyire ki lehet terjeszteni a mérést, aztán kész.
    (Megjegyzés: a fenti adatok, amit én tanultam annakidején, elképzelhető, hogy azóta javult a technika, ezért ha valakinek más adata van, ami újabb, azt is el lehet hinni.)