genoa_banner.png\"


Genoa Cricket and Football Club - 1893
  • geo91
    #1
    GENOA CFC



    1893-ban alapították Genovában olaszországi angolok még krikettklubként, de négy évvel később a futball szakosztály is megnyitotta kapuit. Így is a legrégebbi még aktív futball klub Olaszországban. Egy évre rá már bajnok is lett az először kiírt olasz bajnokságban. Ez még 8 alkalommal sikerült nekik, legutóbb az 1923–24-es szezonban.

    A csapat stadionja, immáron 1911 óta a Stadio Luigi Ferraris, ami 36.536 néző befogadására alkalmas. A stadiont a Sampdoria csapatával használják közösen. A két csapat közötti összecsapások mindig különleges eseményszámba mennek, nevet is kapott ez a klasszikus párharc: Derby della Lanterna. (Világítótorony Derbi)

    A klub alapszínei a piros és a kék, egyik becenevük is a piroskéket, azaz: Rossoblu. Másik becenevük talán még jellegzetesebb. A Grifone nevet a címerben található griffmadárról kapták.

    A Genoának körülbelül 1.000.000 szurkolója van Olaszországban. Legtöbb Liguriában, azonban népszerűek Piemontban és Valle d'Aostában is.



    A csapat ultráinak erős ellenszenvük van a Milannal szemben, mert 1995 januárjában egy Milan szurkoló halálosan megszúrt egy Genoa szurkolót, Vincenzo Spagnolot.

    A Genoa szurkolók hosszú idők óta tartó barátságot ápolnak a Torino F.C. és az Napoli szurkolóival,[16] ami 1982-re nyúlik vissza. A Serie B 2006–07-es szezonjának utolsó játéknapján, a 0–0-s döntetlennel mindkét csapat bebiztosította a feljutását a Serie A-ba. A Genoa ultrák táblákat tartottak fel ezzel a felirattal: „benvenuto fratello napoletano”, ami azt jelenti, „Üdvözlünk nápolyi testvéreink”; és a két csoport együtt ünnepelt.

    forrás: wikipédia

    személyes kapcsolat: még football manager-ezés során kedveltem meg őket, aztán tavaly elkezdtem szurkolni nekik a bajnokságban is, szimpatikus csapat. :) idén remélem többre viszik mint a 9. hely.