• Komolytalan
    #117
    "Akkor mivel magyarázod hogy pl. a merevlemezek töredékébe kerülnek a 20 évvel korábbinak? Ezt úgy hívják technológiai fejlődés+méretgazdaságosság. Ez az ami a fénycsöveknél már bekövetkezett, de a LED még előtte ál."
    Az a "töredék" az kb 50%, mivel 20 éve kb 30eFt volt 1 vinyó. Igaz azok kisebb kapacitásúak voltak, de azt elvárni fénytechnikában, hogy ugyanaz a miniatürizálás menjen végbe mint vinyóknál azért eléggé a hurráoptimizmus kategóriája. Ezek a fejlődések nem csak úgy "bekövetkeznek", mint az eső, törvényszerűen, hanem vagy sikerül technikai megoldást találni rá, vagy sem. Az azonos árú HDD kapacitás minimum 1000x nőtt 20 év alatt. De mondjuk egy autó fogyasztása nem csökkent 1/1000 részére, a teljesítménye se nőtt 1000x - még 2-es szorzóról se nagyon beszélhetünk, és ha az árát, illetve tartósságát nézed, elég vastagon meg is fizetjük. A LED technológia nem valami új terület, az hogy lakás világításban most kezdték el használni nem jelenti azt, hogy 10 éve nem volt még LED a világon sem. Semmi se garantálja a nagy áttörést és árcsökkentést, azonban a magasabb költségeket garantálják a növekvő energia, munkaerő, és nyersanyag árak.

    "Többek közt az gond a példáddal hogy nem az általam kijelölt fénycsövet használtad, hanem önkényesen egy igen rossz paraméterűt írtál(minden típus és egyéb adatok megadása nélkül)."
    Mert tök hülye vagy a világítástechnikához, 20 hozzászólás alatt se sikerült egy konkrét feladatot megszülnöd, csak wattokról meg lumenekről és foton termelésről beszélsz, holott nem az a lényeg, hanem egy probléma megoldása. Sötét van az asztalon, szeretnék olvasni. Kellene egy lámpa, benne valamivel ami világít - ez feladat. lumenXwatt a candella négyzetén foton gyök alatt - ez ez bla-bla-bla. Mivel én spec semmit se tudok amihez 15W jó volna (asztalra pláne nem, max a szemorvosok támogatásával), ezért ugyanabból a családból választottam egy 11W-os kompaktfénycsövet, lehet hogy elkúrtam az árát, de vonjál le a kompakt fénycső végeredményből 2x800 Ft-ot, akkor is látszik hogy 6-7 év alatt megtérül.

    "Én azt mondtam hogy add meg a LED ed konkrét típusát (linkel) én pedig megadtam a fénycsőét. A kettőt pedig összehasonlítjuk."
    LED: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3189
    Ebből 1 asztala elég 1 db, de én kettővel számoltam. Na most aztán számoljál kamatot, meg ufók által kompakt fénycsőre nyújtott állami támogatást, meg mindent ami eszedbe jut, amíg csak az nem jön ki, hogy a te 500Ft-os fosod amivel vakítod magad minden téren jobb ennél.

    Elővehetnék én is egy 20 lumen/watt-os LED-et és kihozom hogy még az izzólámpa is lenyomja. Elfogadnál egy ilyen összehasonlítást?"
    Tőled el, mivel hülye vagy a témához, nulla tapasztalattal. Egy kompakt fénycsövet láttál életedben, LEDet egyet se, de azért vonod le a tapasztalatokat 1000-el, mintha értenél is bármihez.

    "Most mondjam azt hogy akkor mondj erre alternatívát?
    http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2644
    20W 1200 lumen 1140ft"
    Írd le hol használnál ilyet, legalább hadd röhögjek már egyet, mielőtt alternatívát adok rá.

    "Ha szerinted az áram ára jobban emelkedik mint az általam feltételezett akkor javasolj más számot. Azt hogy a szocializmusban használt piactól elrugaszkodott hatósági árakat használsz bázisként nem fogadom el. Különben az áramot nem benziből állítják elő, hanem többek között urániumból, van korreláció, de gyenge."
    Ja, hát az energia ára nem függ a kőolajétól, ez világos. Álmaidban persze. Egyébként szerinted az elkövetkezendő 10-20-30 évig majd ugyanaz a gazdasági-pénzügyi rendszer fog maradni, ami jelenleg is van? Főleg az éppen aktuális válság fényében én erre nem tenném a nyakam. Az áram ára úgy változott, ahogy változott. A múlt tény, amit a jövőre vetítesz az meg spekuláció így is úgy is. De úgy, hogy a hasadra ütsz, hogy a te számításod támassza alá, úgy ne várd már el hogy komolyan vegyem. Amit én írtam az legalább tényekre támaszkodik, még ha meredek is ilyen területen a sima extrapoláció. Nem is extrapolálok simán, csak összehasonlítom a 75%-os álmodat a 4600%-os múltbéli valósággal.
    A realitás az, hogy igen sokan pl energia takarékosságba fektetnek be nyugdíjalapok helyett, mivel ha olcsóbb lesz a rezsi öregkorukban, az feltehetőleg többet fog érni - akár kapitalizmus, akár kommunizmus, akármi lesz - , minthogy odaadják a pénzt pár brókernek, hogy elveszítse azt, majd széttegye a kezét, hogy "válság van, nem tehetek róla". Konkrétan hétvégén is beszéltem ilyen 50-es házaspárral, nekik már csak 10-15 év van hátra, de csak legyintenek, amikor a magánnyugdíjpénztár, és az ott lévő pénzük kerül szóba - és milyen igazuk van.

    ""Ja persze, mikor kiderül hogy 10 éven is lehet akár bukta, rögtön offtopic lesz."
    Lehet, de lehet 100%-os nyereség is rajta, ezzel nem lehet számolni. 5% az elérhető állampapír hozam, ezt kell elfogadnod, vagy megcáfolnod. A hozamot futamidő végén kapom meg, garantáltan, nem spekulálok semmire."
    Igen, és 4.2% átlagos infláció, így reálértéken marad 0.8% a hozam, amiből azért még jönnek le költségek is. Ha becsukják a kamatadó kiskapuját - ami inkább várható, minthogy fasza körsugárzó LEDek legyenek olcsón 5 év múlva -, akkor meg -0.2% a reálhozam. De ezzel te nem vagy hajlandó számolni akkor se, ha megmutatom hogy van termék ami befolyásolja a fénycsövek, áram, stb árát, és 100% is van az átlagos évi inflációja.

    "Nem keresgélek neked befektetéseket, nekem jelenleg is 7% felett ketyegnek a betétjeim. Axabanknál pl. ingyenenes az utalás, a számlavezetés, minden."
    Persze, 17%, és a szépségkirálynő ügyintéző le is szop ha méltóztatsz személyesen meglátogatni, hát hogyne.