• NEXUS6
    #3
    Nos azt nem mondanám, hogy nem számolt azzal, hogy az államok átvállalják a veszteségeket, lásd következő mondat:
    "A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva
    lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet."
    :)

    A jövőt még nem ismerjük és az nyilvánvaló, hogy a bankok folytatják kisded játékaikat. Pl Magyarorszárgon miközben minden embernek több százezer forintot húz ki a zsebéből ez a válságnak nevezett bolhacirkusz, a bankok ez alatt is jelentős profitra tesznek szert, és ugye tudjuk, hogy eközben az u.n. válság előidézői is pont ők.
    Ha ez megtehető akkor még nem vagyunk a dolog végén, az emberek még fejhetők és fejik is őket rendesen. Csak éppen azt nem látja senki igazából, hogy a források végesek.

    Emmanuel Todd francia demográfus elvileg '76-ban megjósolta a Szovjetunió összeomlását, akkor senki nem hitt neki. Ő csak abból indult ki, hogy a keleti blokk országai demográfiai szempontból egy széteső társadalom képét mutatták. Ma a fejlett nyugaton a helyzet hasonló sok szempontból, az emberek nem vállalnak gyereket, mert nem tudják a gyerekkel a megszokott életminőséget fenntartani, vagy a gyerek számára hasonlót biztosítani, ami a társadalom-biztosítási rendszer pár évtizeden belüli csődjéhez vezet valszeg.
    Persze semmi nem írja elő, hogy az emberek ne dolgozzanak mondjuk heti 50+ órát halkálukig (túlórát persze közben nem fizetik, azt a munkát gyakorlatilag ingyért csinálják, lásd még szoc rendszerben u.n. "kommunista szombat").
    A hiányzó népességet meg lehet más kultúrájú, idegen népekből pótolni. Legalább is egy ideig.
    Kérdés, hogy az emberek mikor jönnek rá, hogy nekik ezt a sorsot szánják és hogy ők egyetértenek-e ezzel.

    És persze hozzátenném, hogy abban az értelemben, ahogy Marx használta a szocializmus, vagy a kommunizmus kifejezést a kelet-európai országok rendszerei nem voltak azok. Marx értelmezésében a szocializmus és a kommunizmus a társadalom evolutív fejlődésének következő lépcsőfoka, nem a legelmaradottabb, hanem a legfejlettebb országokban fog létrejönni.