Airbrush kezdőknek, technikák, szettek, árak, stb.
 • tenkenorman
  #1
  Az Airbrush története

  Ki gondolná, hogy az airbrush nem mai találmány, majdnem annyi idős, mint az ember maga. Szakértői bizonyosak afelől, hogy a barlangokban talált ősi negatívban ábrázolt emberi kezek “hasonló technikával” készültek.


  Abner Peeler a feltaláló géniusz (nevéhez fűződik még varrógép és az írógép korai változatának feltalálása is) neve fémjelzi az első, maihoz hasonlatos eszköz feltalálását 1879-ben. Találmányát Peeler ekkor még “paint distributor”-nak nevezte. A korai airbrush pisztolyok elég egyszerű, lábbal hajtható levegőforrással működtek, ami szintén Peeler találmánya volt. Több esetben asszisztens kezelte a pedálokat nem a művész maga. Egy hónappal az eszköz feltalálása után elkészült az első festmény, mely magát Peeler-t ábrázolta.

  1882-ben Liberty Walkup megvásárolta Peeler találmányát 700 $-ért. Továbbiakban még kétszer finomított a találmányán 150 $-ért. Walkup, feltalálók kisebb csapatával céget alapított “The Airbrush Manufacturing Company of Rockford” névvel és megkezdődött az újszerű airbrush gyártása.

  Feleségével, Phoebe-vel “Illinois Art School” művészeti iskolát üzemeltetett, mely az airbrush technika oktatására specializálódott, de emellett más technikákat is tanítottak. A fotoretuser** Phoebe az iskola létrehozatalában nagy segítségére volt.. Az iskola egy épületben volt a céggel. Mindezek felett 1891-ben Walkup még az Airbrush Journal-t is útjára indította. 1891- ben Charles L. Burdick forradalmasította az ipart, és feltalálta az “internal mix airbrush”-t, ami a Walkup féle “external mix airbrush” fénykorának lecsengését jelentette. Az Aerograph pisztolyoknál a festék és a levegő a pisztoly belsejében keveredett, sokkal finomabb és könnyebben kezelhető alkalmazást jelentett elődjéhez képest. 1900-ban Budrick is céget alapított Aerograph Company Ltd-t, mely ma is a legnevesebb gyár Angliában.

  Az I Világháború alatt az avantgárd irányzatokhoz tartozó művészek munkájukhoz előszeretettel használták a modern eszközt és technikát az airbrusht. Ez főként az USA-ra és Európára volt jelellemző. Két irányzat volt kiemelkedő a Dadaizmus és neves képviselője Man Ray és a Bauhaus irányzat képviselője Vassilijy Kandinszky. Man Ray például akkor ismerte meg a technikát amikor egy new york-i reklámügynökségnél dolgozott. Kandinszky a Bauhaus iskolánál Németországban fal-festés szakot tanított, hogyan festehtők meg a nagy felületek spray pisztollyal és airbrush-al. Kandinszky saját képei megfestésénél is gyakran alkalmazta, sőt van olyan festménye, amit csak airbrush technikával készített.

  Ekkor tájt a plakátoknak előkelő szerep jutott, mint kommunikációs eszköz az átlag emberekkel. A kubista irányzatot képviselő Joseph Bidner vált az egyik leghíresebb plakátfestővé a világon. II Világháború alatt a repülőgépeken is felfestésre kerültek a népszerű PIN UP lányok, mely Alberto Vargas nevéhez fűződik. A harmincas években nagy igény volt a különböző illusztrációkra, melynek virágzása természetesen az USA-ban volt.

  A Walt Disney stúdió alkalmazta széles körben még előszeretettel az airbrush-t főleg hátterek megfestéséhez az animációs mozifilmjeikben. 1940-ben mikor a Pinocchiot készítették a fények és árnyékok minél élethűbb megjelenítéséhez, használták. Azóta is nagy szerepet játszik az airbrush az animációs filmek elkészítésében. A 60-as években pedig, a “Flower-Powe” korszak idején a zene iparban volt népszerű a technika. 1963-ban megalakul a Badger Airbrush Co. Azóta alkalmazási területe csak szélesedik. Egyre gyorsulóbb világunkban a fogyasztókért folytatott harcban, mint kreatívabb és kreatívabb lesz az ember és rengeteg gyakorlattal és tapasztalattal elérkezünk oda, ahol már csak a fantázia szabhat határt.

  Az Airbrush fényes jövő előtt áll…