• physis
    #9
    Az lenne a kérdésem, hogy az amerikai napiszar (ha létezik egyáltalán), az is az ottani felnőtt társadalom szemérmetes-félrefordulós-cinikus-öszakaccsintós-kibicelő elismerése mellett működik, mint nálunk, vagy ott azért jobban marginalizálva vannak ezek az oldalak?

    Ezek különös oldalak. Nem igazán fikablogok (fikablog a vastagbőr meg a subba). Inkább afféle kombinált kiberbűnözői (warez-phising-kiberzaklató) oldalak. Azt, hogy polgári jogi jogsértéseket igenis megvalósítanak, azt már tudjuk (hiszen egy más, de összemérhető ügyben világosan kimondta ezt a Fővárosi Bíróság: UD Zrt vs Hvg per, 2009, az indoklás részben az iwiw jelszóvédettségére, részben pedig a felhasználói szabályzatára hivatkozott).

    Ez a részét tehát megtudtuk a dolognak (polgári jogsértések ténye igazolva), de vajon bűncselekményt (Btk-ba ütköző dolgot) követnek-e ezek a kombinált oldalak? Zugügyvéd megpróbálta feltenni ezt a kérdést a blogján, a jogászok válasza azonban nem egységes (ld. kommentek). Esetleg valóban lehet beszélni Btk-t is érintő dolgokról is, ez azonban csak feltételezésként van megfogalmazva a jogász kommentelő által:

    [quote],,A "cyberbullying" bizonyos eseteit lazán magába foglalja a hatályos magyar Btk. zaklatás tényállása. Az iwiw-en keresztül egy darab levelet írók viszont nem, mert tényállási elem a rendszeresség vagy tartósság. Ebben az esetben a zaklatási vonal nem áll meg, a személyhez fűződő jogsérelem viszont igen, ennek büntetőjogi vetülete talán.''[quote]

    Azért kérdezem, mert valahogy nem találtam még amerikai mintáját ezeknek az oldalaknak, ebből pedig azt sejtem, hogy ott a felnőtt társadalom nem kibicel annyira szemérmetes-félrefordulós-szemlesütő módon az efféle oldalaknak, mint nálunk. Amerikában azért születnek már törvények a kiberzaklatás ellen (ugyanis több országos botrányt felkavart kamasz-öngyilkosság is volt bizonyítottan kiberzaklatás miatt, pl Ryan Haligan öngyilkossága). Tudom, hogy az immár bizonyított társadalmi veszélyesség ellenére is nehéz a fellépés az árnyékoldalak ellen, de valahogy mégsem láttam még pontosan, van-e a napiszarnak jólismert amerikai megfelelője (vagy ha van is, ennyire nagysúlyú lenne ez ott, mint nálunk).