• dez
    #53
    De pl. SPDIF/TosLink esetén vígan mehet tovább a jitter, hanem tesznek ellene. Ezt érted?

    Külön órajellel rendelkező adatátviteli csatornák esetén kisebb az eredendő jitter, viszont maga a kábel, ha nem túl jó, elmoshatja az órajelet. A másik végen persze lehet segíteni rajta egy PLL-lel, de ha külön pufferelés nélkül veszik ki belőle a hangot, az sem lesz 100%-os (még egyszerű puffereléssel sem).

    Mivel nincs minden cucc atomórával összehangolva (ami garantálná, hogy nincs elcsúszás az eszközök órajelében), két lehetőség van: 1. minden eszköz a saját órajelén adja-veszi az adatokat használja, ezesetben egyes minták elvesznek, mert az egyik eszköz egy icipicit sűrűbben küldi őket, mint a másik fogadná; 2. A forrás órajelet vezetik át egyik eszközből a másikba, közben egyengetni próbálva. Egyik sem tökéletes, csak az adott alkalmazásban kielégítő. Ezen belül is vannak jobb és rosszabb megvalósítások.

    Arra tényleg jóval kisebb az esély, hogy a képen is meg lehessen látni ez ebből eredő különbséget, hiszen azt ma már minden monitor és tévé puffereli, feldolgozza, stb. Bár fizikailag még ez sem zárható teljesen ki.