halgatyó#15
Ha az elmúlt évtizedek fejlődésére visszatekintünk (érdemes!), és elgondolkodunk rajta, akkor pár dolog észrevehető.
Az emberi igény megjelenésének és az igény kielégítésének a lehetősége közötti idő-viszony illetve ok-okozati sorrend kérdése.
Például a színes tévét mérhetetlenül vártuk! Emlékezetem szerint kb. 20 éves ábrándozás és vágyakozás után valósult meg.
Szerintem a helyes sorrend a valós emberi igénnyel kezdődik, amely aztán maga után vonja a kifejlesztést.
A rossz sorrend fordított: az ipar -- reklámeszközökkel -- erőlködve-lihegve próbálja felkelteni az érdeklődést, aminek a kielégítését már kifejlesztette. Ez nem minden esetben a valós emberi igény.
Főleg akkor van baj, ha még el is rontják azt, ami korábban jó volt! Például a képarány kérdése.
Azért, hogy néhány -- rengeteg pénzzel megtámogatott -- "szélesvásznú" hollywoodi fa**ságot nézzen néhány bamba, el "kellett" rontani a monitorok képarányát!?
Semmi bajom sem lenne azzal, hogy ki mit néz, ha emiatt nem lennék rákényszerítve lassan a szélesvásznú képarányú monitor megvásárlására (előbb-utóbb el fog tűnni a boltból a normális monitor)
Az ember látómezeje (a szem mozgásait is figyelembevéve) sokal jobban passzol a hagyományos, 4:3 képarányhoz. Továbbá, a képernyőn megjelenített anyagok, amik sok esetben szöveges infók, sokkal jobban olvashatóak, ha nem annyira hosszúak a sorok, de több sort tud a szem bevillantani egyszerre.
Láttam olyan monitort, amelyet el lehetett fordítani 90 fokkal, és ilyenkor (meghajtó szoftver!) a szöveg egy álló A4-es formátumúvá vált. Nagy élmény volt! De az ilyen monitor nagyon drága, sajnos.
A "fejlődés" motorja napjainkban sok esetben az ipar meglévő kapacitásainak (tárgy és szellemi kapacitások) a fenntartása.
Ezt a szempontot meg tudom érteni. Nem kívánom, hogy kiváló koponyák, fantáziadús, szorgalmas, néha zseniális fejlesztők, mérnökök, fizikusok, stb.. az utcára kerüljenek. Ennek a társadalmi kára nagy lenne. Meg tudom érteni azt is, hogy enek érdekében reklámoznak, befolyásolnak.
De könyörgöm, ami jó, azt ne rontsuk el!