• Kara kán
    #44
    ez egy régi hír:
    http://www.helyitema.hu/200805312898/Auto/Mire_eleg_egy_liter_benzin.html

    Magyarok is indulnak az Eco-maratonon

    Az alternatív meghajtású járművek egyik legismertebb rendezvénye az Eco-maraton, amelyen évek óta újabb és újabb rekordokat sikerül megdönteni a résztvevőknek. A legutóbbi feladat egyszerűnek tűnt: a nevezett csapatok járműveinek 1 liternyi üzemanyaggal kellett a lehető leghosszabb távot megtenni.



    Elsősorban felsőoktatási intézmények vesznek részt a megmérettetésen. Idén első alkalommal két magyar csapat is nevezett: a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola mérnökhallgatói. A győriek egy napelemes járművel indulnak, amely számos technoló giai újítást tartalmaz.

    A Budapest Műszaki Főiskola csapata egy könnyűszerkezetes autóval nevezett. Az elmúlt évben húsz országból 257 csapat indult a versenyen. Tavaly a nantes-i Lycée St. Joseph La Joliverie csapata győzedelmeskedett: a prototípusok kategóriában szerezte meg az abszolút első helyet. Járművük – amelyet belsőégésű, benzin üzemű motor hajtott – 3039 kilométert képes megtenni egyetlen liter üzemanyag felhasználásával. 2007-ben egy dán csapat nyerte meg a városi koncepcióautók hidrogén-üzemanyagcellás alkategóriájának versenyét. Az ő járművük 557 kilométert tett meg annyi energia felhasználásával, amennyi egy liter üzemanyagból nyerhető.